Renovare apartament de la A la Z Idei si sfaturi utile pentru amenajarea locuintei tale

Renovarea apartamentului reprezinta o oportunitate excelenta de a fi creativ si de a transforma un spatiu obisnuit intr-un loc modern, placut si plin de personalitate. Fie ca vorbim de un apartament vechi sau de unul nou, procesul de renovare poate fi destul de complex si poate presupune multa munca si timp. De la stabilirea bugetului si planificarea lucrarilor, pana la alegerea materialelor potrivite si gasirea unor profesionisti de incredere, sunt multe aspecte de luat in considerare. Insa, odata ce exista o strategie bine stabilita si un plan de actiune clar, procesul de renovare poate fi unul satisfacator si reusit in final.

Cand vine vorba de alegeri si decizii in procesul de reconditionare, chiar si un proprietar cu experienta poate avea nevoie de sfaturi si ghidare in acest sens. Asadar, indiferent daca te confrunti cu renovarea unui apartament vechi sau pur si simplu doresti sa-i actualizezi designul interior, exista cateva informatii utile si sfaturi practice pe care merita sa le cunosti pentru a lua decizii cat mai informate.

1. Renovarea apartamentului vechi: Cum se renoveaza un apartament?

1. Renovare apartament vechi- perete vechi, mobila veche, plante

Multi proprietari din Romania se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste intretinerea si renovarea apartamentelor vechi. Aceste apartamente, in special cele construite inainte de anii 1990, pot avea o serie de probleme, cum ar fi pereti fisurati, instalatii electrice si sanitare depasite, sisteme de incalzire invechite. Din pacate, reconditionarea acestora a fost adesea neglijata de-a lungul timpului si acest lucru poate duce in prezent la probleme de sanatate si de siguranta a locatarilor. 

Pentru a face fata acestor probleme, proprietarii de apartamente vechi ar trebui sa ia in considerare renovarea si modernizarea acestora. O astfel de renovare poate include inlocuirea instalatiilor electrice si sanitare, instalarea de izolatie termica si fonica, inlocuirea ferestrelor si a usilor si modernizarea sistemelor de incalzire. In plus, aceste lucruri pot fi tot mai costisitoare in cazul in care nu sunt reparate in timp util si sunt lasate sa se agraveze.

1. Renovare apartament vechi- santier, podea veche, pereti vechi, murdarie

Cat despre proces, fiecare proprietar trebuie sa aiba o abordare planificata si sa urmeze cativa pasi importanti in procesul de renovare a apartamentelor vechi:

 • Evaluarea starii apartamentului

Pentru inceput este esential sa evaluati starea actuala a apartamentului pentru a identifica problemele existente pentru a putea decide ce trebuie inlocuit sau reinnoit. 

 • Pregatirea apartamentului

Pe urma, are loc pregatirea apartamentului pentru procesul de reconditionare. Aceasta parte include curatarea apartamentului, eliminarea oricaror elemente vechi sau deteriorate si pregatirea suprafetelor pentru renovare. Este important sa faci o lista cu toate lucrurile pe care doresti sa le schimbi sau sa le repari, astfel incat sa poti stabili un plan de actiune clar si sa te poti concentra pe prioritatile tale.

 • Evaluarea si reparatia structurii cladirii

Urmatorul pas este evaluarea si reparatia structurii cladirii. Aceasta include verificarea fundatiilor, a peretilor si a sistemului electric. Este important sa angajezi un specialist in constructii pentru a evalua structura si a identifica eventualele probleme.

 • Renovarea

Dupa ce structura cladirii a fost evaluata si reparata, urmeaza etapa de renovare propriu-zisa. Aceasta poate include instalarea de noi instalatii electrice si sanitare, refacerea peretilor si podelelor, inlocuirea usilor si ferestrelor, schimbarea parchetului si zugravirea incaperilor. In timpul procesului de renovare, este important sa verificati constant calitatea lucrarilor si sa va asigurati ca toate aspectele sunt conforme cu planul de actiune si bugetul stabilit. 

Astfel, pentru a fi sigur ca totul va decurge fara probleme, este recomandat sa se lucreze cu materiale calitative si lucratori calificati, care pot oferi sfaturi utile si solutii personalizate pentru nevoile si preferintele fiecarui proprietar de apartament vechi.

2. Etape in renovarea apartamentului: Care este ordinea in care se realizeaza lucrarile de renovare? 

2. Etape in renovarea apartamentului- plan, planificare, etape, barbat (1)

Renovarea locuintei poate fi o sarcina complexa, iar ordinea lucrarilor poate varia in functie de specificul fiecarui apartament si de necesitatile proprietarilor. Insa, in general, urmatoarele etape sunt necesare in renovarea unui apartament:

 1. Planificarea si proiectarea: Aceasta etapa implica evaluarea starii actuale a apartamentului si stabilirea obiectivelor si a bugetului pentru proiectul de renovare. Aceasta etapa poate include si colaborarea cu un arhitect sau cu un designer de interior pentru a crea un plan de renovare si a alege materialele potrivite.
 1. Demolarea si curatarea: In aceasta etapa, se indeparteaza toate elementele vechi, inclusiv podelele, peretii, instalatiile electrice si sanitare, usile si ferestrele. Este important sa se asigure o curatare adecvata a zonei si sa se evite deteriorarea structurii cladirii.
 1. Instalarea sau repararea instalatiilor electrice si sanitare: Dupa ce toate elementele vechi au fost indepartate, se poate instala sau repara instalatia electrica si sanitara. Aceasta etapa poate include inclusiv instalarea de prize, intrerupatoare, prize de pamant, tevi de apa, sisteme de canalizare si alte componente necesare.
 1. Instalarea sistemelor de incalzire si de climatizare: Dupa ce instalatiile electrice si sanitare sunt functionale, se poate instala sistemul de incalzire si de climatizare. Acest lucru poate implica instalarea de radiatoare, calorifere, aer conditionat sau altele de acest fel.
 1. Izolarea: Izolarea este importanta pentru a reduce pierderile de caldura si pentru a crea un mediu confortabil si eficient energetic. Aceasta poate include izolarea peretilor, a pardoselii si a tavanului. Etapa presupune inclusiv refacerea tencuielilor si a peretilor si pregatirea suprafetelor pentru aplicarea de vopsea sau tapet.
 1. Montarea parchetului, gresiei sau a altor pardoseli: Dupa ce izolarea este finalizata, se pot instala podelele, peretii si tavanele. Aceasta poate include instalarea parchetului, a placilor ceramice, a tapetului sau a altor materiale de finisaj.
 1. Montarea ferestrelor si usilor noi: In continuare, se pot instala usile si ferestrele noi sau se pot repara cele existente.
 1. Finisajele finale: Aceasta etapa implica aplicarea de vopsea, tapet sau alte finisaje de pereti si tavane, precum si aplicarea de tencuieli decorative sau de lambriuri precum si a altor elemente de finisaj, cum ar fi prizele, intrerupatoarele, iluminatul, robinetele si alte detalii de design.
 1. Montarea de elemente de iluminat si de mobila: Dupa ce finisajele finale sunt finalizate, se pot instala elemente de iluminat, cum ar fi lustre sau spoturi, precum si decoratiuni, cum ar fi perdele, draperii, covoare si alte accesorii, urmate de mobila.
 1. Curatenia finala si pregatirea pentru mutare.
2. Etape in renovarea apartamentului- santier, scara, vopsea, renovare (1)

In final, este important sa retii ca unele lucrari, cum ar fi instalarea pardoselilor sau aplicarea vopselei, ar trebui realizate dupa ce instalatiile electrice si sanitare au fost refacute, pentru a evita deteriorarea acestora in timpul lucrarii. De asemenea, este important sa se acorde atentie calitatii materialelor utilizate in renovare pentru a fi sigur de calitatea si rezistenta lor in timp. Astfel, o planificare atenta si organizata in avans va asigura un demers corect si va ajuta la evitarea unor costuri suplimentare si a intarzierilor in procesul de renovare. 

3. Renovarea propriu-zisa: materiale necesare pentru modernizarea apartamentului

3. Renovarea propriu-zisa materiale necesare- apartament, parchet, mobila, modern

Renovarea unui apartament poate fi un proces indelungat si costisitor, dar alegerea materialelor potrivite poate face o mare diferenta pe termen lung. Atunci cand selectezi materialele cu care vei lucra este esential sa iei in considerare durabilitatea, estetica, functionalitatea si, nu in ultimul rand, pretul raportat la toate acestea. De exemplu, daca se opteaza pentru parchet, acesta trebuie sa fie durabil si sa poata rezista traficului intens, dar si sa arate bine si sa se potriveasca cu designul interior. Mai mult, este important sa iei in considerare calitatea materialului, astfel incat sa te poti bucura cat mai mult timp de investitia ta fara a necesita inlocuire sau reparatii ulterioare. 

In acest sens, principalele materiale necesare pentru modernizarea unui apartament pot include:

 •  Parchet sau alte tipuri de pardoseli
 • Gresie si faianta pentru baie si bucatarie
 • Materiale pentru instalatii sanitare si electrice, cum ar fi tevi, cabluri, prize si intrerupatoare
 • Usi interioare si exterioare, precum si ferestre si geamuri
 • Materiale pentru amenajarea si mobilarea bucatariei si a baii, precum si a altor spatii cum ar fi livingul si dormitoarele.

Cat despre modul prin care poti oferi un aspect modern apartamentului, acest lucru este direct influentat de viziunea ta si de felul in care combini materialele. Este esential ca aspectul general al locuintei sa fie placut si sa ofere o senzatie de confort si armonie. Pentru un aspect modern, se pot folosi culori neutre precum alb, gri, bej sau maro, care se pot asocia cu accente de culori mai puternice precum galben, albastru sau verde, pentru a crea contrast. In acest sens, este important sa ai in vedere ce tip de parchet, usi si ferestre alegi, deoarece acestea pot influenta semnificativ aspectul general al camerei.

Cum alegi parchetul potrivit pentru fiecare camera

3.1. Cum alegi parchetul potrivit pentru fiecare camera- parchet, ferestre, camera goala

Parchetul este o parte importanta a designului interior al apartamentului. Exista o varietate de optiuni disponibile, inclusiv parchet laminat, parchet din lemn natural sau chiar podele din vinil. Cand alegi parchetul locuintei tale, trebuie sa iei in considerare traficul zilnic, designul si uzura specifica fiecarei camere. Astfel, pentru o bucatarie sau o baie, unde este posibil sa existe contact cu apa sau alte lichide, este recomandat sa alegi un parchet rezistent la apa, cum ar fi podelele din vinil sau pardoselile laminate cu strat superior special.

3.1. Cum alegi parchetul potrivit pentru fiecare camera- parchet negru bucatarie, masa si scaune, mobila alba

Din perspectiva functionalitatii, trebuie sa alegi un tip de parchet care sa fie potrivit pentru traficul si uzura specifica fiecarei camere. De exemplu, in zonele de trafic intens cum ar fi holul sau livingul, este recomandat sa folosesti un parchet din lemn masiv sau un parchet dublu stratificat, care este mai rezistent si mai durabil. In schimb, in dormitoare sau birouri, unde traficul este mai redus, se poate opta pentru un parchet triplu stratificat sau un parchet laminat de la valprestparchet.ro, care sunt mai accesibile din punct de vedere al costurilor si ofera un aspect similar cu parchetul din lemn natural.

3.1. Cum alegi parchetul potrivit pentru fiecare camera- parchet maro, living, canapea, covor, masa, fotoliu

De asemenea, textura si culoarea parchetului pot influenta aspectul general al camerei. De exemplu, un parchet cu textura usoara si culoare deschisa poate face ca o camera sa para mai spatioasa si mai luminoasa, in timp ce un parchet cu textura mai pronuntata si o culoare mai inchisa poate crea o atmosfera mai calda si intima.

Cum alegi usile interioare?

3.2. Cum alegi usile interioare- usi interioare, hol, apartament, parchet, modern

Usile interioare pot adauga un plus de personalitate si stil apartamentului tau. Inainte de a face achizitia, trebuie sa iei in considerare dimensiunea camerei, stilul general al locuintei, dar si functionalitatea usii. De exemplu, in cazul unei camere mici de apartament, poate fi o idee buna sa alegi usi glisante pentru a economisi spatiu, in timp ce in cazul unei camere mai mari, poti alege usi cu ferestre pentru a permite luminii sa intre in camera.

De asemenea, materialul din care acestea sunt facute este important atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al rezistentei. Ele pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale, inclusiv lemn, sticla, metal sau uPVC. Fiecare material are avantaje si dezavantaje, astfel incat pentru o baie sau o bucatarie, este recomandat sa alegi o usa rezistenta la apa si la abur. Pentru o camera de dormit, o usa care ofera izolare fonica poate fi o optiune buna pentru a asigura liniste si confort. 

Cat despre model si culoare, aceste aspecte pot influenta radical aspectul intregului apartament. Pentru un apartament modern, usile interioare ar trebui sa se asorteze cu stilul decorativ general al casei. Acestea ar trebui sa fie elegante si minimaliste, cu un aspect neted si uniform, fara multe ornamente sau detalii prea complicate. In ceea ce privesc culorile, cele neutre sunt o alegere sigura si pot fi mai usor de asortat cu alte elemente de design din camera. 

Cum asortezi parchetul cu usile si mobila?

3.3. Cum asortezi parchetul cu usile si mobila- parchet alb, mobila alba, sufragerie, modern, camera alba

Designul interior este o componenta esentiala oricarei locuinte, cu cat esti mai creativ si deschis la combinatii de culori si texturi, cu atat poti obtine mai usor rezultate suprinzatoare, un aspect unic si personalizat. In cazul in care iti doresti un design modern si rafinat, trebuie sa acorzi atentie detaliilor, de la alegerea mobilierului, a pardoselii si a usilor, pana la alegerea culorilor si texturilor potrivite, ele trebuie sa se afle in armonie. Totodata, principiile de baza pentru obtinerea unui design interior armonios si placut includ:

 • Stilul spre care optezi

Pentru inceput, trebuie sa ai o viziune clara asupra stilului pe care il doresti sa il creezi. Daca vrei sa creezi un design modern, poti alege, spre exemplu, un parchet laminat cu aspect de beton, combinat cu usi interioare minimaliste, din lemn sau din sticla, si mobila din lemn cu forme simple si linii drepte. Daca preferi un stil clasic, poti alege un parchet din lemn natural, usi interioare cu modele clasice care arata foarte bine alaturi de un mobilier din lemn masiv, cu linii curbate si ornamente sculptate. Indiferent de stilul spre care inclini, trebuie sa ai in vedere ca toate aceste elemente sa respecte acelasi stil pentru a da o nota de clasa apartamentului tau. 

3.3. Cum asortezi parchetul cu usile si mobila- parchet lemn natural, lemn masiv, mabila lemn, stil clasic, mobila ornamente
3.3. Cum asortezi parchetul cu usile si mobila- parchet lemn portocaliu, lemn natural, usa lemn, canapea neagra, apartament
 • Paleta de culori

Un alt element esential de care trebuie sa tii cont atunci cand renovezi apartamentul este paleta de culori. Pentru a obtine armonie vizuala intre parchet, usi si mobila, este important sa alegi culorile in functie de atmosfera pe care ti-o doresti in acea incapere. Spre exemplu, pentru a asorta parchetul cu mobila alba intr-un stil modern, poti opta atât spre un parchet de culoare deschisa daca doresti ca incaperea sa fie luminoasa si sa para mai spatioasa, cat si spre unul de culoare inchisa daca miza ta este constrastul si efectul de adancime.  

3.3. Cum asortezi parchetul cu usile si mobila- parchet lemn, parchet cu mobila alba, apartament modern alb

Indiferent daca optezi pentru culori deschise sau inchise, nuantele camerei trebuie sa se complementeze intre ele, astfel incat sa creeze o atmosfera placuta si relaxanta. Prea multe culori stridente sau combinatii pot obosi ochiul si pot induce o stare de disconfort. Cu toate acestea, in functie de preferintele tale, poti alege sa accentuezi anumite elemente din camera, cum ar fi peretii sau mobila, prin folosirea unor culori mai puternice si mai indraznete. 

 • Materialele si textura acestora

Nu in ultimul rand, pentru a crea un design interior elegant, este important sa iei in considerare atat materialele, cat si textura acestora atunci cand asortezi parchetul cu usile si mobila din apartament. Pentru un aspect uniform si echilibrat, poti alege ca parchetul si usile sa fie din acelasi tip de lemn sau din materiale similare. De exemplu, daca ai un parchet cu o textura bogata, este recomandat sa alegi usi si mobilier cu texturi mai simple si mai subtile pentru a crea un echilibru vizual. In acest fel, vei obtine cu usurinta rafinamentul de care are nevoie orice locuinta proapat renovata.  

4. Reguli si sfaturi utile in renovarea apartamentului: Ce sa faci si ce sa nu faci in renovarea unui apartament vechi

4. Reguli si sfaturi utile in renovarea apartamentului

In timpul renovarii, pot aparea probleme neasteptate, dar respectarea acestor reguli si evitarea greselilor comune poate face procesul mult mai usor si mai eficient.

Ce sa faci:

 • Planifica totul in avans: Stabileste-ti un buget, o lista cu materialele si cu lucrarile de efectuat, precum si un program de lucru. Asigura-te ca ai toate autorizatiile necesare inainte de a incepe lucrarile.
 • Angajeaza profesionisti calificati: Daca nu esti un expert in domeniul constructiilor, este recomandat sa angajezi specialisti pentru a realiza lucrarile. Cere recomandari si verifica experienta si calificarile lucratorilor.
 • Investeste in lucruri importante: Asigura-te ca iti indrepti investitiile catre prioritatile si nevoile functionale ale apartamentului, cum ar fi repararea sistemelor electrice si sanitare sau imbunatatirea sistemelor de incalzire si ventilatie, nu te concentra doar pe aspectul estetic. Alege materiale de calitate: Desi costul poate fi mai ridicat, investitia in materiale de calitate inseamna ca vei economisi bani pe termen lung si nu va trebui sa inlocuiesti aceste elemente prea curand.
 • Fii atent la culori: Inainte de a investi in materiale pe termen lung, precum parchetul, usile, ferestrele, ia in considerare paleta de culori pe care o doresti pentru apartament. 

Ce sa nu faci:

 • Nu ignora problemele structurale: Inainte de a incepe lucrarile de renovare, asigura-te ca rezolvi problemele structurale, cum ar fi peretele fisurat sau podeaua denivelata. Ignorarea acestor probleme poate duce la deteriorarea ulterioara a apartamentului.
 • Nu te baza pe pretul cel mai mic: Alege materiale de calitate si nu te baza intotdeauna pe pretul cel mai mic, deoarece acesta poate indica o calitate scazuta a produselor.
 • Nu ignora detalii importante: In timpul renovarii, acorda atentie micilor detalii, cum ar fi inlocuirea prizei sau a comutatorului electric. Acestea pot fi usor trecute cu vederea, dar pot duce la probleme ulterioare.
 • Nu face totul singur: Daca nu esti un expert in domeniul constructiilor, nu incerca sa faci totul singur. Apeleaza la profesionisti pentru a evita greselile costisitoare si pentru a obtine un rezultat final de lunga durata de care sa fii multumit.

In concluzie, renovarea unui apartament poate fi o sarcina complicata, dar cu putin efort, rabdare si o strategie bine stabilita, rezultatele pot fi pe masura. In plus, alegerea materialelor potrivite, precum si consultanta cu experti in domeniu, pot face o mare diferenta in termeni de functionalitate, durabilitate si aspect estetic al apartamentului tau. 

Sursa foto: pexels.com, unsplash.com.

Lasă un răspuns