Asortare parchet cu usi cum se potriveste culoarea usilor cu a podelei

Asortarea parchetului cu usile reprezinta un aspect important, indiferent daca proiectul de amenajare este destinat pentru casa ta sau daca vrei sa renovezi un spatiu de birouri sau un spatiu comercial.

Mai ales cand vine vorba de designul casei, proprietarii fac multe cercetari si isi doresc sa aiba cel mai remarcabil decor, aceste detalii fiind importante pentru toata lumea.

De aceea, in acest articol vei putea descoperi mai multe exemple care te vor ajuta sa iei o decizie cu privire la alegerea unor culori si materiale, astfel incat sa poti asorta parchetul cu usile.

1.Asortarea parchetului cu usile

Atunci cand planifici designul de interior, te ajuta sa ai o imagine clara in minte despre cum iti doresti sa arate casa sau intregul proiect de amenajare, atunci cand va fi gata. 

1.Asortare parchet cu usi - valprestparchet.ro
1.Asortare parchet cu usi 3 - valprestparchet.ro
1.Asortare parchet cu usi 2 - valprestparchet.ro
1.Asortare parchet cu usi 3 - valprestparchet.ro

Dar fie ca vrei sa faci tu toata renovarea, fie ca apelezi la un expert sau poate ca esti un dezvoltator imobiliar, adevarul este ca usile interioare trebuie sa arate bine, in special intr-o camera cu finisaje generoase.

Intrebarea „cum se potriveaste culoarea usii si a podelei” este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le adreseaza persoanele carora le pasa de decorarea interioara.

Problema modului in care usa sau usile interioare dintr-o camera si podeaua ar trebui sa fie compatibile este considerabila pentru designul interior, deoarece aceste elemente formeaza scheletul casei.

De aceea, este important sa fie alese in armonie pentru a asigura compatibilitatea cu alte articole de mobilier si de decor interior.

1.1. Asortare parchet cu usi – alb si tonuri de gri

Usa de interior alba este unul dintre modelele de usi cel mai frecvent utilizate astazi. Cel mai important motiv pentru aceasta alegere este faptul ca albul face casa sa para mai larga si mai spatioasa, marind vizual proportiile. In plus, usile de culoare alba adauga un aspect foarte modern si elegant.

1.1 Asortare parchet cu usi - alb si tonuri de gri - valprestparchet.ro
1.1 Asortare parchet cu usi - alb si tonuri de gri 2 - valprestparchet.ro
1.1 Asortare parchet cu usi - alb si tonuri de gri 3 - valprestparchet.ro
1.1 Asortare parchet cu usi - alb si tonuri de gri 4 - valprestparchet.ro
1.1 Asortare parchet cu usi - alb si tonuri de gri 5 - valprestparchet.ro
1.1 Asortare parchet cu usi - alb si tonuri de gri 6 - valprestparchet.ro

De exemplu, daca ai usi de interior albe, poti alege o podea din lemn de esenta tare in functie de culorile mobilierului pe care il folosesti in locuinta ta. Daca utilizezi mobilier, dulapuri, scari de interior din lemn si seturi de canapele cu cadru de lemn intr-o casa cu usi interioare albe, este recomandat ca parchetul din lemn masiv sa fie o nuanta mai inchisa decat a acestei culori de lemn. 

In acest fel, atat mobilierul, obiectele de decorul, cat si usile tale vor atrage atentia si vor fi in armonie cu dusumeaua din lemn masiv.

In plus, daca folosesti tonuri deschise de mobilier (de exemplu alb, gri, albastru pal, sau o culoare crem) intr-o casa cu usi de interior albe, poti alege parchet gri pentru acest mobilier. 

Tonurile de gri sunt culorile cel mai frecvent utilizate in decorarea interioara de astazi. De asemenea, cea mai compatibila culoare cu gri este albul, asa ca este adesea folosita combinatia de alb si de gri.

Daca ai usi albe si mobilier deschis la culoare, poti adauga un aspect modern casei tale folosind tonuri de parchet gri. Totodata, poti opta pentru usi de interior din sticla fumurii, insa trebuie sa te gandesti la intregul design.

Dar daca este invers? Daca usile tale sunt de culoare inchisa, cum ar trebui sa se potriveasca usa si parchetul?

1.2. Asortare parchet cu usi – culori inchise

Daca preferi culorile inchise in decorarea interioara sau daca ai ales o culoare inchisa pentru usa de interior, culoarea parchetului ar trebui sa fie o nuanta mai deschisa decat culoarea usii. Acest contrast va scoate in evidenta atat usile, cat si parchetul.

1.2. Asortare parchet cu usi - culori inchise 2 - valprestparchet.ro
1.2. Asortare parchet cu usi - culori inchise - valprestparchet.ro

De exemplu, daca vrei o usa de interior din lemn de o culoare inchisa, parchetul ar trebui sa fie de o culoare mai deschisa decat usa. In acest caz, culoarea parchetului din stejar argintiu si, in general, culorile parchetului vintage vor fi alegerea potrivita.

De asemenea, poti opta pentru o culoare inchisa – cum ar fi rosu sau verde cu mult negru – dar trebui sa gasesti un cod de culori pentru a exista compatibilitate. 

De exemplu, daca ar fi sa folosesti un rosu aprins cu un verde curat, afla ca aceste doua culori formeaza contrastul complementar cel mai puternic. 

In acest caz, s-ar putea sa fie prea puternic contrastul pentru un dormitor, dar s-ar putea sa fie o alegere reusita pentru un spatiu de birouri, un bar sau pentru o camera de zi unde ai nevoie ca decorul sa iti inspire energie.

De fapt, trebuie sa alegi culorile pentru usi si parchet, astfel incat sa nu concureze intre ele. Asta inseamna ca nu trebuie ca una sa o anuleze pe cealalta si sa oferi spatiu pentru ambele in alegerea elementelor reprezentative de design interior.

2. Cum asortam parchetul si usile din lemn de esenta tare

Pentru a asigura armonia usii si a parchetului din lemn de esenta tare, este necesar sa acorzi atentie decorului de interior.

2. Cum asortam parchetul si usile din lemn de esenta tare - valprestparchet.ro
2. Cum asortam parchetul si usile din lemn de esenta tare 2 - valprestparchet.ro
2. Cum asortam parchetul si usile din lemn de esenta tare 3 - valprestparchet.ro
2. Cum asortam parchetul si usile din lemn de esenta tare 4 - valprestparchet.ro

Acest lucru se datoreaza faptului ca doua principii esentiale ale oricarei lucrari de design sau de decor interior sunt ideile de potrivire si coordonarea. Desi aceste doua idei sunt similare, ambele sunt principii separate si lucreaza impreuna pentru a te ajuta sa te ghidezi catre o casa care este unica si expresiva personalitatii tale, fara a arata ca o explozie de culoare stridenta.

Pentru cele mai bune rezultate la decorare, probabil ca va trebui sa gasesti o tema potrivita gusturilor tale. La urma urmei, s-ar putea sa-ti placa violet, verde si galben, dar daca alegi toate aceste trei culori pentru pereti si mobilier, s-ar putea sa nu creeze aspectul cel mai placut din punct de vedere estetic. 

De exemplu, numarul maxim de culori care pot fi folosite pentru o camera ar trebui sa fie de trei. Insa, la determinarea acestor culori, trebuie luate in considerare atat culoarea usii, cat si culoarea parchetului si culoarea peretilor. 

Poti crea contrast folosind trei tonuri diferite de aceeasi culoare pentru a te asigura de armonia culorii usii, a peretelui si a parchetului, astfel incat poti folosi trei nuante diferite.

De exemplu, daca ai peretii gri inchis, poti folosi parchet gri deschis si poti alege culoarea alba pentru usile tale. Astfel, aceste trei variante impreuna nu concureaza si provin din combinarea nonculorii alb cu nonculoarea negru.

Sau daca preferi culoarea crem pe pereti, parchetul tau poate sa fie din stejar de o culoare deschisa, iar usile pot fi de un alb murdar. 

In plus, tonurile de crem si maro sunt culorile cele mai preferate de catre cei care iubesc decoratiunile interioare clasice. Daca ai usi maro inchis, poti alege dusumea in tonuri de maro deschis si sa creezi contrast.

De fapt, prin culorile pamantului este mult mai usor de asigurat armonia usilor si a parchetului din lemn natural.

De asemenea, o alta dilema legata de culoarea parchetului din lemn masiv vine din a face referire la utilitatea acestuia, nu doar la estetica. 

Mai exact, parchetele deschise la culoare sunt mai utile. Exista mai multe motive pentru aceasta, printre care:

 • Creeaza impresia ca spatiul este mai generos;
 • Face mobilierul mai atractiv;
 • Nu prezinta uzura chiar daca este zgariata.

De altfel, poti alege si culori inchise, insa trebuie sa stii ca sunt mai greu de intretinut.

3. Asortare parchet si usi – cum sa creezi un design unitar pana la cele mai mici detalii

Este foarte bine sa ai o imagine in ochii mintii despre cum va arata spatiul tau interior, dar este intotdeauna bine sa verifici ca instinctele tale vizuale se potrivesc cu realitatea.

3. Asortare parchet si usi 2 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 3 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 4 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 5 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 6 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 7 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 8 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 9 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 10 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 11 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 12 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 13 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 14 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 15 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 16 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 17 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 18 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 19 - valprestparchet.ro
3. Asortare parchet si usi 20 - valprestparchet.ro

Atunci cand combini podeaua cu usile, este important sa te gandesti la designul din fiecare camera. Mai exact, s-ar putea ca o usa sa fie potrivita pentru dormitor, dar sa nu fie deloc in ton cu gresia sau parchetul de la bucatarie.

De aceea, este important sa iei in considerare daca este potrivit sa alegi acelasi design cu mici variatii de usi sau modele si materiale diferite pentru fiecare usa interioara si exterioara a spatiului pe care vrei sa il amenajezi.

Pentru ca nu exista un raspuns corect sau gresit, este de fapt o simpla chestiune de gust care necesita atentie si planificare inca de la inceputul proiectul de amenajare.

3.1 Asortare usi cu parchet – un singur design pentru toate usile

3.1 Asortare usi cu parchet - un singur design pentru toate usile - valprestparchet.ro

Multi oameni prefera in prezent un singur design de usa pentru intreaga lor casa si in special pentru spatiile de birouri si spatiile comerciale.

Acest lucru are multe avantaje, creand un sentiment de coeziune si armonie in tot spatiul. Mai mult decat atat, cu optiunea de finisaje diferite pentru acelasi design de usi interioare poti avea variatii cu acelasi aspect.

Daca optezi pentru aceasta abordare, asigura-te ca designul de usa va merge cu dusumeaua in fiecare camera. Nu numai atat, este important sa te gandesti in ansamblu si sa te asiguri ca asortarea parchetului cu acelasi design de usi va merge si cu diferitele nuante de vopsea, lavabila sau tapet. 

De exemplu, intr-o bucatarie vrei ca finisajul din lemn al usii tale sa se potriveasca cu lemnul mesei sau al dulapurilor tale. 

O regula generala este ca doua piese de mobilier care arata aproape la fel, dar care nu se potrivesc, vor deranja mult mai mult la ochi decat doua piese distincte ca design sau ca nuanta. 

In acest fel, este posibil ca o usa de stejar sa nu se potriveasca cu un parchet din lemn masiv de stejar de o culoare usor diferita, in timp ce aceeasi usa de stejar ar putea arata fabulos cu gresia gri inchisa a bucatariei. 

Asta inseamna ca este indicat sa alegi culori sau materiale complementare, mai degraba decat sa cauti potriviri stricte.

3.2 Cum asortam usile si parchetul – usi diferite in toata casa

Daca iti place in mod absolut un anumit tip de parchet si vrei sa il instalezi in toata casa ta, nu este nimic in neregula cu asta si nimeni nu te va putea sfatui diferit.

3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 2 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 3 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 4 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 5 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 6 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 7 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 8 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 9 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 10 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 11 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa 12 - valprestparchet.ro
3.2 Cum asortam usile si parchetul - usi diferite in toata casa - valprestparchet.ro

Pe de alta parte, daca iti place sa amesteci lucrurile si sa incerci diferite stiluri de dusumea, nimeni nu poate sa iti spuna sa amenajezi unitar in toate camerele.

De asemenea, este imporrtant sa te gandesti daca pardoseala ar trebui sa fie aceeasi in toata casa, in special daca alegi acelasi tip de usa peste tot. 

Alegerea depinde de tine. Atat potrivirea, cat si coordonarea sunt instrumente grozave de avut in arsenalul decoratorului si ambele te pot ghida in a face decizia corecta.

Simte-te liber(a) sa incerci sa mixezi si sa potrivesti elementele principale dintr-o camera, cel putin in etapa de proiect si de design si incearca stiluri diferite care se coordoneaza intre ele in loc sa se potriveasca la perfectie.

In concluzie, pentru ca cele mai importante doua produse, care sunt indispensabile intr-un proiect de design interior, sunt usile si parchetul, armonia celor doua elemente este foarte importanta inca in faza de proiectare. 

Indiferent daca iti doresti o schimbare pentru acasa sau cauti sa amenajezi un spatiu comercial, nu uita ca este important sa iti faci mai intai un plan si sa vezi care este varianta cea mai potrivita pentru tine, atat din punct de vedere estetic, precum si functional.

Surse Foto: Shutterstock.com, Pexels.com, ro.Pinterest.com.

Lasă un răspuns