Terasele sunt o adaugire arhitectonica care joaca un dublu rol in economia stilistica si utilitara a unei case de locuit. Pe de o parte, terasa ofera un spatiu util suplimentar unde pot fi amplasate obiecte de mobilier adecvate, de exemplu mobilier divers sau plante ornamentale, iar pe de alta parte ofera celor ce locuiesc in imobil un loc predilect pentru a savura un anumit peisaj sau pentru a desfasura ritualurile casnice – de luare a mesei sau de a petrece timp impreuna mai ales in sezoanele calde.
Terasa este un spatiu deschis sau care, dimpotriva, intra sub protectia acoperisului imobilului, care poate fi situat atat la etaj cat si alaturi de amprenta la sol a constructiei, lipita sau separata de aceasta. Se poate trage usor concluzia ca acest spatiu este expus la umezeala datorata ploilor, cetei sau zapezilor, la actiunea directa a razelor solare precum si la efectele vantului si ale altor intemperii. Este de la sine inteles ca pardoseala tersasei trebuie sa fie astfel construita incat sa reziste la toate aceste actiuni ale naturii si, in plus, sa poata fi astfel montata si tratata incat sa nu atinga rapid un grad de uzura care ar face-o inutilizabila.
In acest articol vei afla cateva detalii despre cele mai populare materiale pentru placarea pardoselii unei terase precum si unele sfarturi despre intretinerea si ingrijirea podelelor teraselor astfel incat acest spatiu sa-si indeplineasca cu succes rolul jucat in anasamblul constructiei rezidentiale.
Cuprins
1. Podeaua terasei – principalele materiale ce pot fi folosite la la placarea acestei surafete
Alegerea pardoselii pentru terasa unei case trebuie facuta luand in considerare o serie de detalii care tin de caracteristicile climatice ale regiunii geografice unde se afla amplasat imobilul. Este bine sa se cunoasca de la bun inceput, de exemplu, regimul pluviometric al zonei dar si temperaturile medii anuale. Asta deoarece nu toate materialele rezista in mod identic la umezeala si la inghet.
Piata de profil ofera o multime de solutii pentru executarea pardoselii podelii teraselor, iar alegerea uneia sau alteia dintre ele poate fi, de multe ori, una dificila. Tocmai de aceea, cunoasterea principalelor materiale care pot fi folosite cu succes in acest scop este o etapa premergatoare destul de importanta inaintea achizitiei. Desigur, pe langa factorii climatici, in ecuatia alegerii materialelor potrivite trebuie sa fie incluse si detaliile referitoare la costurile fiecarui material in parte – mai ales daca este vorba de pardoseala unei terase cu o suprafata generoasa.
Iata care sunt cele mai comune tipuri d emateriale ce se pot folsi la pardoselile teraselor:
- Pavele
Folosite mai ales daca este vorba de o teresa la nivelul solului, pavelele pot fi realizate din piatra, beton sau polimeri sub diverse forme. Cele mai comune forme sunt, desigur, cele sub forma de patrat sau dreptunghi. Avantajele acestui tip de pardoseala a terasei constau in rezistenta la apa, intretinerea simpla si nepretentioasa precum si durabilitatea la factorii de stres mecanici si termici.
Principala cerinta a pavelelor este ca fundatia pe care se vor fixa sa fie una plana, asa cum este cazul, de exemplu, al unei sape din beton. Pavelele se fixeaza cu ajutorul unui amestec de mortar care are rolul de a le lipi de suprafata portanta. Cea mai buna solutie este mortarul clasic ce se poate obtine din ciment, nisip si piatra macinata. De asemenea, la proiectarea terasei trebuie tinut cont, de executarea unei mici inclinatii cu rol de scurgere a apelor pluviale. Gradul de inclinare a platformei terasei ar trebui sa fie de cel putin 1 grad si de cel mult 1,5 grade in directia canalului colector al apelor.
- Gresia
Folosita atat pentru terasele de la nivelul solului cat si pentru cele aflate la etaje, gresia este un material ceramic care poate avea diverse forme ale placilor, cea mai folosita fiind ce rectangulara. Gresia permite formarea diverselor motive si modele pe suprafata pardoselii terasei exterioare.
La fel ca si pavelele, gresia este un material rezistent la umezeala si la pierderea culorii initiale sub actiunea razelor solare. Dar, desi este un material aspectuos, gresia ascunde un pericol deoarece poate fi deosebit de alunecoasa mai ales atunci cand este acoperita cu o pelicula de apa sau cu un strat de gheata. Placile din gresie sunt recomandata mai ales pentru terasele care sunt adiacente unei piscine, deoarece rezista foarte bine la apa.
- Betonul
Terasele cu pardoseala simpla din beton sunt cele care nu solicita aproape deloc o atentie speciala pentru intretinere si nici costuri foarte mari pentru realizare deoarece pot fi construite odata cu fundatia singura operatiune care mai trebuie executata fiind o nivelare si o polisare a suprafetei de contact. Pardoselile din beton ale teraselor pt fi protejate cu vopseluri pe baza de cauciuc care adauga astfel un aspect vizual dar si tactil dintre cele mai placute.
Dezavantajul acestui tip de pardoseli consta in dificultatea executiei mai ales pentru suprafete foarte mari unde turnarea betonului trebuie facuta dintr-o data, in caz contrar existand ricul aparitiei e crapaturi sau denivelari care, in timp pot fi accentuate sub actiunea intemperiilor.
- Lemnul
Lemnul este unul dintre cele mai bune materiale folosite pentru placarea teraselor exterioare.Este un material versatil care poate fi folosit sub diverse forme in acest scop. In categoria lemnului pentru pardoselile sau podelele teraselor pot fi incluse atat esentele lemnoase masive cat si materiale de avangarda, asa cum este cazul lemnului compozit (WPC).
Desigur, dusumelele din lemn masiv se folosesc si la pardoselile interioarelor, dar lemnul pentru terasele exterioare este unul special tratat astfel incat sa reziste in timp o perioada mult mai indelungata sub actiunea factorilor climatici.
La fel ca si parchetul din lemn masiv, esentele lemnoase pentru pardoselile teraselor exterioare trebuie alese astfel incat sa reziste la umezeala si la decolorare. Cele mai bune esente din lemn masiv pentru acest scop sunt cele de conifere deoarece ofera o rezistenta sporita la actiunea factorilor enumerati.
Alaturi de lemnul masiv folosit pentru deck-urile teraselor, in prezent mai este folosit si lemnul compozit sau lemnul plastifiat. Cunoscut mai ales sub forma prescurtata WPC ( de la expresia din limba engleza “Wood Plastic Composite”) acest material isi are originea in Japonia. In compozitia sa intra materie lemnoasa macinata sub forma fina in proportie de peste 50% precum si mase plastice. Se obtine astfel, prin procedee de extrudare, un material deosebit de rezistent la la radiatii UV, la actiunea microorganismelor din gama mucegaiului sau a altor daunatori specifici lemnului. Cu mult mai rezistent decat alte materiale la umiditate, dar pastrand, in acelasi timp, aspectul materiei lemnoase care a sta la baza fabricarii sale, lemnul compozit este folosit cu predilectie la pardoselile teraselor exterioare.
Dezavantajul lemnului compozit este ca nu poate oferi textura tactila si vizuala caracteristica lemnului masiv
2. Placarea teraselor exterioare cu lemn – o alegere naturala care confera o serie de avantaje
Lemnul natural nu si-a pierdut farmecul si factorul de atractie mai ales pentru ca este o resursa ecologica si confera un aspect nobil in orice situatie ar fi folosit. In plus, atingerea lemnului ofera un sentiment placut.
Chiar daca lemnul poate fi ceva mai scump decat alte materiale ce se pot folosi la pardoseala teraselor exterioare, acest material natural poate oferi un aspect cald, primitor si transforma locatia intr-o veritabila oaza de relaxare.
Terasele exterioare placate cu lemn sunt prietenoase cu mediul si creeaza un ambient atragator. Viata din prezent, sub semnul rapiditatii desfasurarii evenimentelor si al stresului sub toate formele sale, impune gasirea unor solutii de relaxare si de adunare a energiei. Terasa exterioara poate fi un astfel de loc, iar pardoseala acesteia din lemn poate realiza o reconectare cu natura prin simtul tactil.
In afara de vizual si tactil, este bine de retinut ca lemnul folosit la pardoseala terasei exterioare este tratat inca din fabrica cu o serie de compusi antiinflamabili si antibacterieni. Acesti compusi protejeaza fibrele lemnoase impotriva putrezirii, a insectelor sau a ciupercilor (de exemplu, mucegaiul) si asigura o rezistenta sporita la flacara deschisa.
Chiar daca se poate ezita de multe ori in alegerea lemnului pentru acest scop, mai ales datorita temerilor ca acest material nu va rezista in timp, este bine de stiut ca tratamentele moderne de azi pot conferi lemnului masiv folosit in proiecte exterioare o rezistenta superioara. Cu o intretinere adecvata, durata de viata a lemnului poate depasi cu usurinta peste 50 de ani de folosire.
3. Intretinerea pardoselei terasei exterioare din lemn – sfaturi si solutii pentru prelungirea duratei de viata
Alegerea lemnului masiv in realizarea deck-urilor teraselor implica si un anumit grad de responsabilitate din partea proprietarilor. Orice esenta lemnoasa se degradeaza in timp pierzandu-si aspectul initial. Este vorba despre un proces natural de imbatranirea care este destul de dificil de incetinit sau chiar de oprit. Totusi, exista solutii pentru mentinerea pardoselii teraselor exterioare executate din acest material nobil la parametri multumitori timp de multi ani.
Pentru pastrarea aspctului lemnului este necesar ca pardoseala terasei exterioare sa fie tratata la anumite intervale de timp. Tratamentul se face cu ajutorul unor solutii speciale pe baza de acid oxalic care are rolul de a curata suprafata si de a indeparta resturile acoperirilor anetrioare.
Trebuie retinut ca o pardoseala de teresa exterioara din lemn masiv nu va rezista fara un tratament adecvat de intretinere mai mult de 20-25 de ani. Daca proprietarul casei va aplica tratamentele recomandate lemnului la intervale regulate si nu va neglija acest aspect, durata de viata a acestuia poate fi extinsa cu inca 30 de ani sau poate chiar si mai mult.
Uleiurile speciale pentru lemn sunt necesare pentru tratamentul pardoselilor teraselor exterioare incepand cu al treilea an de la instalare. Timp de doi ani dupa constructia pardoselii, lemnul masiv trebuie lasat sa se “aseze”. Daca se grabeste tratamentul cu ulei special imediat dupa instalare exista riscul aparitiei petelor ireversibile pe suprafata lemnoasa dupa o ploaie mai serioasa sau dupa sezonul rece. Acest fenomen se inatmpla datorita uscarii inegale a materialului lemnos tratat prea devreme deoarece uleiurile nu pot penetra anumiti compusi folositi la tratamentul din fabrica al scandurilor.
De aceea, este indicata o asteptare de circa doi ani pana la aplicarea tratamentului cu ulei special pentru intretinerea lemnului. Inainte de aplicare este indicata razuirea stratului superficial.
De asemenea, suprafata pardoselii lemnoase trebuie inspectata cu regularitate pentru depistarea urmelor de mucegai sau de ciuperci daunatoare. Luarea din timp a masurilor de aparare impotriva acestor daunatori poate reduce cheltuielile ulterioare pentru tratamente sau chiar distrugerea ireversibila.
Suprafata perdoselii teraselor exterioare trebuie curatata cat se poate de des, mai ales pentru prevenirea acumularilor de umezeala care pot dauna in timp.
Asadar, lemnul continua sa fie unul din materialele la moda si cu un standard ridicat in constructia pardoselilor teraselor exterioare, chiar daca poate solicita un nivel mai inalt de atentie din partea proprietarilor. Intretinut la intervale regulate si in mod adecvat, lemnul terasei isi poate indeplini misiunea timp de generatii.
Sursa foto: Pinterest, Pixabay.com
- Autor: Valprest Parchet
- Categorie: Fără categorie
- 0 comentarii
Lasă un răspuns