Uneori poate fi greu sa decizi cu ce sa iti acoperi ferestrele. Adesea, jaluzelele sunt considerate a fi scumpe, dar obloanele din lemn reprezinta o alternativă perfecta la serviciul costisitor de montare a jaluzelelor – te poti gandi la ele ca la o investitie intr-o piesa de mobilier de calitate. Obloanele din lemn nu sunt doar unul dintre cele mai frumoase elemente arhitecturale pe care le poti adauga ferestrelor, daca sunt facute corespunzător, dar sunt si extrem de functionale pentru a-ti proteja ferestrele si pentru a-ti menrine vechea casa racoroasa vara sau calda iarna.
Cuprins
1. Istoria obloanelor din lemn
Obloanele din lemn exista inca din antichitate. Inainte sa existe sticla in ferestre (doar cei bogati îsi puteau permite sticla), existau obloane care acopereau deschideri simple dinntr-un perete. Aceste obloane istorice puteau fi inchise pe vreme nefavorabila si deschise, din nou, atunci cand vremea era plăcuta. Este simplu daca te gandesti la asta, deoarece primele ferestre au functionat ca niste usi. Oamenii deschideau obloanele atunci cand doreau aer proaspat si le inchideau atunci cand doreau sa tina insectele si vremea rea departe. Jaluzelele au fost o adaugare timpurie, pentru a permite un flux de aer, mai ales la gatit, dar si pentru tine la distanta, totusi, ploaia, atunci cand obloanele erau inchise. In acesti primi ani, fluxul de aer aer era o parte importanta a designului oblonului, mult mai putin decat in prezent, unde fereastra controleaza, in principal, fluxul de aer.
2. Stilurile obloanelor din lemn
La fel ca diferitele stiluri arhitecturale de case pe care le ofera, obloanele vin in toate stilurile si modelele diferite. Optiunile sunt, intr-adevar, nesfarsite, dar exista anumite stiluri definitive, canonice chiar. Micile diferente sunt ca variatiile pe o tema.
2.1. Obloanele cu jaluzele
Posibil cel mai popular si obisnuit stil al obloanelor din lemn este cel cu jaluzele. Acest stil este cel mai comun in stilurile arhitecturale precum Cape Cod, renasterea coloniala, enasterea greaca si era victoriana populara. Jaluzelele sunt disponibile in cateva variante diferite. De exemplu, este posibil sa ai doua sau chiar trei panouri de jaluzele cu o sina de mijloc, care le imparte, sau poti avea un panou complet de jaluzele. De asemenea, nu este neobisnuit sa gasesti aceste obloane cu un panou plat in partea superioara sau inferioara a unei treimi din oblon. Portiunea de sus avea, ocazional, modele de decupaj pe casele din perioada renasterii coloniale.
2.2. Obloanele din scanduri si sipci
Unul dintre cele mai simple si mai vechi modele este oblonul din scandura si sipca. Acest stil este format, pur si simplu, din scanduri verticale, una langa alta, tinute impreuna de sipci orizontale. Cel mai obisnuit stil este de a avea trei pana la patru sipci, distantate uniform pe scanduri, sau de a avea o sipca, de sus si de jos, cu o sipca pe diagonala, care conecteaza coltul care formeaza un model de tip „Z”. Obloane din scanduri si sipci au fost cele mai comune in casele in stil mediteranean si, intr-o masura mai mica, in stilurile ranch si country franceze.
2.3. Obloanele cu panou plat
Un alt stil simplu de oblon este cel cu panou plat: acesta este foarte asemanator, ca design, cu dulapurile in stil shaker. Obloanele cu panou plat constau dintr-un cadru din lemn cu panou plat incastrat, de obicei, cu intre unul si trei panouri per oblon. Obloanele cu panouri plate se potrivesc perfect cu casele in stilul renasterii coloniale, renasterii grecesti, victorianismului traditional si caselor in stil georgian.
Asadar, obloanele din lemn prezinta doua avantaje remarcabile pentru geamurile tale: in primul rand, acestea reduc din intensitatea luminii exterioare si protejeaza casa ta de ploaie si de daunatorii din natura. In al doilea rand, obloanele din lemn sunt un accesoriu arhitectural deosebit, care vor completa, intru totul, aspectul casei tale, si ii vor oferi o nota de autenticitate. Exista trei stiluri definitorii pentru obloanele din lemn, iar alegerea finala este cea care iti apartine tie.
Sursa foto: shutterstock.com
- Autor: Valprest Parchet
- Categorie: Fără categorie
- 0 comentarii
Lasă un răspuns