Parchetul scartaitor te-ar putea ajuta sa-ti surprinzi copiii, iesind pe furis, in intuneric, sau partenerul tau, care coboara pentru o gustare la miezul noptii; dar, in rest, acesta poate fi putin frustrant. Oamenii ar putea incerca sa-ti spuna ca asemenea sunete sunt normale, dar acest lucru nu este un confort atunci cand esti trezit in miezul noptii si esti absolut sigur ca este un monstru pe hol, care danseaza pe parchet. In mod obisnuit, un parchet scartaitor este cauzat de micsorarea lemnului de podea. In timp ce mergi pe podea, scandurile se freaca una de cealalta sau aluneca peste arborele cuielor, pentru a face un zgomot de scartait, despre care vei jura ca par a fi soareci sub scandurile de podea. Toate tipurile de pardoseala pot scoate o varietate de zgomote ciudate. Dar nu te teme, este usor sa scapi de asta cu cateva sfaturi si trucuri, lucrand sub podea si deasupra ei.
Cuprins
1. De ce scartaie parchetul? – Pardoseala neuniforma
Daca parchetul laminat scartaie, cel mai evident vinovat este o pardoseala neuniforma. Daca pardoseala ta a fost instalata relativ recent, ia in considerare daca cea anterioara a avut si un mic scartait. Daca ti-ai schimbat podeaua si inca mai ai un scartait, indiferent daca este sau nu in aceleasi locuri, tocmai podeaua ta ar putea fi de vina. Daca scartaitul apare la o podea noua, atunci este probabil ca aceasta sa fi fost instalata intr-un mod neuniform.
Daca parchetul este de vina, va trebui sa ridici podeaua si sa remediezi problema. Un bun profesionist in pardoseli va putea sa iti evalueze pardoseala si sa o uniformizeze, daca aceasta este o problemă. Un parchet din lemn masiv, de inalta calitate, ar trebui sa poata fi ridicat si apoi remontat relativ intact, dar daca calitatea este inferioara, probabil ca mecanismele de blocare se vor sfarama cand il vei ridica. Ai putea sa-l remontezi si sa atasezi scandurile cu lipici, dar o pardoseala laminata, lipita, nu va fi ridicata, din nou, dintr-o singura bucata, asa ca trebuie sa ai grija.
2. De ce pocneste si scartaie parchetul? – Umflarea parchetului
Toate podelele se umfla, fie ca iti place sau nu, acesta este o realitate. Parchetul laminat se va umfla mai putin decat cel din lemn masiv sau prelucrat, dar problema este inca acolo. Majoritatea producatorilor recomanda sa lasi un spatiu de expansiune de 10 mm, iar podeaua trebuie lasata sa se aclimatizeze in incaperea in care urmeaza sa fie asezata timp de cel putin 48 de ore inainte de inceperea instalarii. Daca montatorul tau nu lasa spatiu pentru ca podeaua sa se extindă, aceasta se va umfla in timp, iar scandurile se vor freca una de cealalta. Acest lucru va face ca podeaua sa se miste atunci cand aplici presiune asupra ei, facand sa apara scartaitul. Umiditatea excesiva sau o incapere deosebit de umeda pot cauza aceasta problema chiar si atunci cand este lasat spatiu de expansiune. Parchetul este proiectat si acoperit pentru a fi rezistentă la apa, dar umiditatea excesiva cauzata de scurgeri, va cauza probleme. La urma urmei, exista un strat pe interior, iar lemnul se umfla atunci cand se uda.
Asadar, fa loc expansiunii! Daca ridici podeaua pentru a arunca o privire si vezi ca este inghesuita intre pereti (ceea ce ar putea ingreuna ridicarea), atunci va trebui sa ii faci putin loc. O dalta ascutita si un ciocan sau un instrument multiplu pot fi folosite pentru a slefui si a ciobi unele dintre scanduri, pentru a lasa putin spatiu de respiratie. Se recomanda apelarea la un profesionist care sa faca acest lucru pentru tine si sa ai cateva placi de rezerva la indemana, in cazul in care ceva nu merge bine.
In concluzie, exista doua mari motive care pot sa cauzeze scartaitul greu de suportat al parchetului din casa ta: fie acesta nu a fost instalat intr-un mod cat mai uniform, fie a fost supus unui nivel excesiv de umiditate si, prin urmare, s-a umflat. Dar nu trebuie sa te descurajezi, deoarece exista solutii pentru orice tip de problema. Daca parchetul este unul de inalta calitate, sansele ca acest zgomot sa apara sunt minime. Daca, totusi, apare, apeleaza numaidecat la un profesionist care te va ajuta.
Sursa foto: shutterstock.com
- Autor: Valprest
- Categorie: Fără categorie
- 0 comentarii
Lasă un răspuns