Tot mai multe persoane opteaza pentru casa in stil scandinav, datorita designului perfect si armoniei pe care acesta reuseste sa o creeze in fiecare incapere. In principiu, este caracterizat de minimalism, bun gust, luminozitate si eleganta, motiv pentru care va reusi sa transforme orice locuinta intr-un adevarat coltisor de rai, in care ordinea si curatenia vizuala primeaza.
Daca si tu iti doresti sa integrezi stilul scandinav in designul interior, insa nu stii care sunt caracteristicile sale de baza, ai ajuns in locul potrivit. In acest articol, vom discuta pe larg despre ce presupune acest curent atat de popular, dar te vom inspira si cu cateva idei practice cu ajutorul carora iti poti decora casa.
Cuprins
1. Casa in stil scandinav – principiile si caracteristicile amenajarii unei case in stil scandinav
Stilul scandinav are la baza mai multe caracteristici prestabilite, care combina simplitatea, functionalitatea si estetica, pentru a crea un spatiu armonios si confortabil. Originar din tarile nordice, acesta este cunoscut pentru capacitatea sa de a maximiza lumina razelor solare si de a utiliza materiale naturale, totul intr-un mod minimalist si elegant. In continuare, vom discuta pe larg despre principiile pe care trebuie sa le respecti in fiecare incapere din casa ta, pentru a te bucura de cele mai frumoase rezultate finale.
Una dintre caracteristicile de baza este simplitatea. Toate camerele trebuie sa fie cat mai curate vizual, iar corpurile de mobilier trebuie sa fie simple, cu linii drepte si cat mai practice. Functionalitatea este, de asemenea, esentiala, astfel incat fiecare obiect are un scop bine definit in locuinta amenajata dupa stilul nostru vedeta.
Mai mult, in casele in stil scandinav, lumina naturala joaca un rol crucial. Ferestrele sunt, de regula, cat mai mari, iar draperiile groase si inchise la culoare lipsesc din toate incaperile, pentru a lasa razele soarelui sa patrunda cat mai bine in interior. In regiunile nordice, unde zilele de iarna sunt scurte si intunecate, maximizarea luminii naturale este esentiala. In plus, suprafetele albe si culorile deschise ajuta, de asemenea, la reflectarea luminii, amplificand senzatia de spatiu si de claritate.
Paleta de culori pentru stilul scandinav este dominata de tonuri neutre si culori deschise. Albul este nuanta predominanta, completata de gri, bej si albastru deschis. Daca iti doresti anumite accente pline de viata, le poti introduce prin elementele decorative sau piese de mobilier mici, cum ar fi, spre exemplu, pernutele, respectiv noptierele din dormitor.
In plus, pentru o casa in stil scandinav, materialele naturale sunt mereu prima alegere. Lemnul, in special cel de culoare deschisa, este folosit pentru multe elemente, precum podelele, usile, mobilierul si alte accesorii. Textilele naturale, cum ar fi bumbacul, lana si inul, adauga caldura si textura spatiului. Pielea si blana sunt, de asemenea, frecvent utilizate in anumite detalii, precum ar fi covorul pentru living.
Minimalismul este un alt principiu central intr-un spatiu scandinav. Toate decoratiunile trebuie sa fie cat mai simple, rafturile mobilierului cat mai aerisite, iar fiecare piesa din toate incaperile trebuie sa-si justifice rolul in acel spatiu.
In final, acest stil se mai concentreaza si pe ideea de confort, caldura si generarea unei bunastari in fiecare zi. Practic, isi propune sa te faca sa te simti perfect in locuinta ta si sa-ti creeze acel sentiment de liniste pe care trebuie sa-l ai in casa. Acest lucru e generat atat de paleta de culori curata si clara, cat si de elementele din jur, ce sunt alese cu mare atentie la detalii.
2. Stilul scandinav in designul interior – cum poate fi mobilata o astfel de locuinta
Amenajarea in stil scandinav a locuintei necesita putina atentie la caracteristicile de baza ale acestui curent, dar si achizitionarea unor piese de mobilier care sa se incadreze cat mai bine in principiile discutate.
Asadar, mobilierul trebuie sa aiba un design cat mai simplu, dar si functional. Piesele sunt preponderent curate vizual, fara detaliile ornamentale prea mari, care nu fac decat sa incarce spatiul vizual. Avem si cateva sugestii practice pentru tine, pentru unele dintre incaperile cele mai populare dintr-o locuinta.
In primul rand, cand vine vorba de amenajarile in stil scandinav pentru living, alege o canapea cu design minimalist, tapitata cu materiale naturale si, de preferat, alba sau crem. Adauga in fata sa si o masuta de cafea din lemn deschis la culoare si rafturi simple, pentru depozitarea anumitor accesorii. Fotoliile din lemn cu perne confortabile pot fi amplasate in partile laterale ale canapelei, iar lampile cu design simplu sunt ideale pentru a adauga functionalitate si stil, putand fi plasate in colturile camerei.
La bucatarie, mobilierul ar trebui sa fie cat mai functional si practic. Dulapurile din lemn deschis la culoare sau vopsite in alb sunt ideale pentru stilul scandinav in designul interior. Mai mult, blaturile de lucru din lemn sau piatra naturala sunt de preferat aici, intrucat se curata repede, dar sunt si durabile, odata cu trecerea timpului. Pentru un aspect modern si foarte actual, poti crea si un mini bar, unde sa adaugi si cateva scaune simple, dar si niste rafturile deschise, pentru expunerea paharelor de colectie, ori a altor obiecte de impact.
In dormitor, patul ar trebui sa fie simplu, cu o rama din lemn brut, ori acoperita cu tapiterie eleganta. Opteaza pentru niste noptiere si dulapuri functionale, simple si cat mai curate din punct de vedere vizual. Si aici, tot cele de culoare alba ar fi ideale. In plus, adauga si cateva lumanari si lampi in incapere, pentru a crea o atmosfera calda si relaxanta.
Daca iti doresti sa adaugi o nota personala in casa, poti opta pentru anumite accesoriii simple si functionale, care pot infrumuseta spatiul, dar pot pastra, in acelasi timp, si caracteristicile de baza ale stilului nostru vedeta. Lampile cu lumina calda, oglinzile cu rame subtiri din metal sau lemn si rafturile deschise sunt ideale. De asemenea, textilele, cum ar fi pernele, paturile si covoarele, ar trebui sa fie din materiale naturale si sa aiba modele cat mai simple. Nu uita sa adaugi si cateva plantele de interior in toate incaperile, care ofera multa prospetime, fiind o componenta esentiala in decorul scandinav.
Nu in ultimul rand, depozitarea eficienta este cruciala in stilul scandinav. Toate piesele de mobilier trebuie sa fie cat mai functionale si sa aiba incluse multiple spatii inteligente ascunse pentru aranjarea obiectelor personale, lucru care ajuta la mentinerea unui spatiu ordonat si curat.
3. Stilul scandinav – cum alegi parchetul ideal. De ce trebuie sa tii cont
Atunci cand alegi sa-ti amenajezi apartamentul in stil scandinav, nu trebuie sa dai importanta doar pieselor de mobilier, ci si tipului de parchet care va fi instalat in fiecare incapere. El poate schimba considerabil aspectul locuintei, insa, in aceeasi masura, trebuie sa respecte si principiile de baza ale acestui design, despre care am discutat pana acum. Avem cateva recomandari perfecte de luat in calcul, care nu vor garanta doar cel mai durabil si frumos rezultat, ci si o armonie perfecta cu restul pieselor din incapere.
Prima optiune asupra careia trebuie sa ne concentram atentia este parchetul din lemn stratificat, care poate fi oricand utilizat in designul interior in stil scandinav. Aceasta este si o optiune destul de populara, datorita durabilitatii garantate pe care o ofera in timp. Este format din mai multe straturi de lemn, fiecare dispus perpendicular pe cel precedent, ceea ce reduce riscul de deformare cauzata de umiditate, ori de alti factori de acest tip. Opteaza pentru cel in nuante deschise, cum ar fi stejarul, si bucura-te de niste rezultate rafinate si foarte elegante.
Mai poti lua in calcul, de asemenea, si parchetul dublu stratificat, care este realizat din doua straturi de lemn: unul superior si un strat inferior de stabilizare. Aceasta structura ofera o buna stabilitate si rezistenta, fiind ideal mai ales pentru incaperile des utilizate, cum ar fi livingul. In plus, acesta e optiunea ideala si pentru casele care utilizeaza incalzirea in pardoseala.
Trebuie sa mai mentionam si parchetul triplustratificat, alcatuit din trei straturi de lemn, ceea ce ii confera o stabilitate si durabilitate superioare. Acest tip este ideal pentru amenajarile scandinave datorita capacitatii sale de a rezista la variatiile de temperatura si umiditate, fiind potrivit si pentru incalzirea prin pardoseala, asemenea variantelor anterioare. Axeaza-te tot pe modelele concepute in tonuri deschise, pentru a mentine estetica simpla si luminoasa a designului scandinav.
In plus, nu trebuie sa uitam nici de parchetul din lemn masiv, o alegere clasica si eleganta, apreciata pentru durabilitatea si frumusetea sa naturala. Desi poate fi usor mai sensibil la umiditate, necesitand o intretinere corespunzatoare, acesta poate adauga multa personalitate in spatiu si caldura, fix ceea ce-si propune stilul scandinav. Mai mult, la noi gasesti disponibil atat materialul finisat, adica lacuit, ulei, cat si pe cel nefinsat, pentru un aspect mai autentic.
Indiferent de alegerea pe care o faci, iti stam oricand la dispozitie pentru a-ti oferi consultanta gratuita, montajul propriu-zis, in cazul in care nu te pricepi sa faci asta, dar si transportul inclus a materialelor.
Tot ce trebuie sa faci tu este sa gasesti modelul care corespunde cel mai mult gusturilor si nevoilor personale.
4. Case in stil scandinav – pentru ce usi poti opta
Chiar daca usile nu par relevante in stilul scandinav minimalist, ele pot schimba complet aspectul unei incaperi, asemenea parchetului. Tocmai din acest motiv, nu trebuie sa le neglijezi, fiind esential sa alegi cele mai potrivite modele, concepute exact dupa principiile si caracteristicile acestui design.
Spre exemplu, usile din MDF sunt o alegere excelenta pentru amenajarile scandinave, datorita versatilitatii si aspectului lor natural. In plus, modelele pot fi finisate in diverse nuante, ceea ce le face ideale pentru a aduce caldura si textura naturala specifica stilului nostru vedeta. Ele se vor potrivi perfect si cu pardoseala din lemn deschis la culoare si mobilierul simplu, dar elegant. Cele albe sunt si cele mai potrivite, intrucat contribuie la crearea unei incaperi aerisite si luminoase.
In plus, usile interioare din MDF sunt durabile si usor de intretinut, fiind rezistente la umiditate, dar si la posibilele schimbari de temperatura, ceea ce le face potrivite pentru orice incapere din casa, de la dormitoare si livinguri, pana la bai si bucatarii.
O alta optiune potrivita pentru amenajarile scandinave o mai reprezinta si usile din sticla. Acestea permit luminii sa circule liber intre incaperi, creand, astfel, o senzatie de spatiu deschis si aerisit. Sunt ideale pentru a fi folosite in toata locuinta, ori doar pentru a separa anumite incaperi de restul casei, cum ar fi bucataria de living.
Mai mult, ele aduc in orice camera si un aspect modern si sofisticat. La noi poti gasi mereu usi de acest tip cu diferite finisaje, de la sticla clara si transparenta, pana la cea mata sau cu modele discrete, care ofera intimitate, fara a compromite designul estetic.
Totodata, ele sunt foarte usor de curatat si intretinut, fiind, de asemenea, rezistente la zgarieturi si pete. Materialele de inalta calitate din care sunt concepute asigura o durabilitate pe termen lung, fara a te trezi peste noapte cu posibile deteriorari.
Asadar, alegerea usilor interioare pentru designul stilului scandinav implica atentie la detalii, ca si in cazul celorlalte elemente cheie din incapere, precum ar fi piesele de mobilier sau pardoseala. Daca respecti criteriile principale ce stau la baza acestui curent, vei obtine o locuinta armonioasa, functionala, dar si perfecta din punct de vedere estetic.
In concluzie, stilul scandinav este des utilizat in amenajarile interioare datorita elegantei, dar si aspectului vizual frumos pe care reuseste sa-l creeze in fiecare incapere. Faptul ca a fost raspandit rapid in intreaga lume nu este intamplator, intrucat rezultatele sunt pur si simplu minunate. Tu ce parere ai despre el?
- Autor: Bratuianu Florin
- Categorie: Fără categorie
- 0 comentarii
Lasă un răspuns