Tipuri de imbinare a parchetului si modele realizabile Idei pentru o pardoseala spectaculoasa min

Pardoselile din parchet sunt o alegere ideala pentru persoanele care vor sa realizeze un design deosebit al interiorului si o suprafata confortabila, rezistenta in timp, usor de montat. Fie ca este vorba despre lemnul masiv, fie despre parchetul dublu sau triplu stratificat, materialul permite crearea unor modele cu impact deosebit puternic, care ofera o imagine clasica de eleganta si lux, perfecta pentru locuintele moderne din prezent. 

In articolul de mai jos vei afla care sunt principalele tipuri de imbinari ce pot fi utilizate pentru montarea parchetului, precum si tipurile de modele ce pot fi create. 

1. Tipuri de imbinare a parchetului

Placile de parchet necesita o imbinare rezistenta, care sa asigure un contact cat mai strans. Aceasta caracteristica este utila deoarece, in caz contrar, placile se pot misca si pot duce la aparitia unor goluri inestetice. In plus, un parchet montat incorect va scartai in momentul in care se va merge pe el si nu va permite obtinerea unei bariere eficiente impotriva patrunderii prafului, a umezelii sau a altor reziduuri ce pot ajunge pe podea. 

In practica exista trei tipuri principale de imbinare intre placile parchetului:

  • Imbinarea nut si feder, cunoscuta si sub numele de tamba si uluc, este intalnita, in special, in cazul placilor de parchet din lemn masiv, dar si a parchetului triplustratificat. Tipul acesta de imbinare este utilizat de mii de ani in domeniul tamplariei, dar si-a dovedit valoarea si ca sistem de imbinare a parchetului. Ea se prezinta sub forma unor santuri pe o parte a placii si a unei ridicaturi pe cealalta placa, in lateral. Prin presiune placile se monteaza alternand nutul si federul, ceea ce permite efectuarea unei imbinari precise, rezistente in timp. Calitatea lucrarii poate fi ridicata prin utilizarea unui adeziv special, ce se introduce in santul de pe laterala;
  • Imbinarea dublu click este intalnita la majoritatea modelelor de parchet melaminat, dublu stratificat. Acest sistem este, de fapt, o dezvoltare a celui nut si feder prin adaugarea unor ridicaturi pe componentele care se fixeaza, ceea ce duce la imposibilitatea alunecarii in lateral, dupa montare, a placilor. Numele sistemului vine de la sunetul caracteristic ce se aude in momentul montajului.Un avantaj al acestui sistem este usurinta in montare, practic, nefiind necesara nici o scula speciala, ci doar o asezare intr-un unghi potrivit a placii ce urmeaza sa fie montata, urmata de o aducere la orizontala a acesteia;
  • Imbinarea de tip lock este o alta varianta a sistemului nut si feder, imbunatatita prin adaugarea pe cele doua piese ce se vor imbina a unor striatii care impiedica despartirea placilor. In cazul acestui sistem , fixarea parchetului se face prin aplicarea unei presiuni laterale, dupa ce placa este asezata la orizontala fata de cea invecinata.
Tipuri de imbinare a parchetului - valprestparchet.ro
Tipuri de imbinare a parchetului (2) - valprestparchet.ro

2. Modele de imbinare a parchetului cu efect deosebit

Imbinarea placilor poate oferi persoanelor cu simt artistic oportunitatea de a crea o pardoseala cu un model deosebit. Daca in cazul parchetului melaminat optiunile sunt destul de reduse, imbinarea facandu-se intotdeauna pe orizontala placilor, aici singurele optiuni fiind asezarea pe lungimea sau pe latimea camerei a placilor, in cazul lemnului masiv limita este doar imaginatia. Prin imbinarea unor placi de parchet de culori sau nuante diferite si prin stabilirea directiei acestora se pot obtine modele deosebite, care sa dea locuintelor un aer elegant.

  • Modelul Herringbone este unul clasic, care se realizeaza prin asezarea sub forma de varf de sageata a placilor de lemn masiv cu doua nuante diferite. Exista si varianta double prin plasarea a cate doua placi de aceeasi culoare una dupa alta;
  • Modelul Wood Strip se face prin plasarea pe orizontala a placilor cu imbinarea scurta la lungimi diferite, pentru a da o imagine de haos elaborat;
  • Modelul Brick Bond aduce cu sine acea senzatie de perete de caramida, pe care si-o doresc unii proprietari;
  • Modelul tabla de sah;
  • Modelul Versailles, in care placile parca se incaleca. 
2. Modele de imbinare a parchetului cu efect deosebit (1) - valprestparchet.ro
2. Modele de imbinare a parchetului cu efect deosebit (2) - valprestparchet.ro
2. Modele de imbinare a parchetului cu efect deosebit (3) - valprestparchet.ro
2. Modele de imbinare a parchetului cu efect deosebit (4) - valprestparchet.ro
2. Modele de imbinare a parchetului cu efect deosebit (5) - valprestparchet.ro
2. Modele de imbinare a parchetului cu efect deosebit (6) - valprestparchet.ro

In concluzie, utilizarea placilor de parchet reprezinta cea mai buna solutie pentru obtinerea unei pardoseli elegante si rezistente intr-un apartament sau intr-o casa, dar si in proiecte de anvergura (hoteluri, terase, restaurante, business center etc.).

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Lasă un răspuns