Lemnul a fost folosit dintotdeauna de către oameni pentru a placa pardoselile iar în prezent el rămâne cea mai populară variantă atunci când vine vorba de amenajarea caselor cu un design mai rustic sau chiar cele care tind spre o tentă industrială. Lemnul aduce cu el un aspect natural, vorbește de o apropiere de natură la care mulți oameni tind și are un aer destul de cald și primitor. Mai mult decât atât, nu uita că lemnul este un material natural și biodegradabil, ceea ce îl face prietenos cu natura.
Atunci când vine vorba de realizarea unei dușumele din lemn, cele mai folosite esențe sunt nucul, frasinul și stejarul, acestea având o rezistență extraordinară. Mai jos vei afla tot ce ai nevoie despre dușumeaua de lemn și întreținerea sa.
Cuprins
1. Întreținerea dușumelei din lemn: care sunt avantajele și dezavantajele?
Atunci când vine vorba despre dușumeaua de lemn, unul dintre principalele avantaje de care trebuie să ții cont este faptul că ea este ecologică. Dacă a fost tratată doar cu lacuri și substanțe minerale, atunci dușumeaua din lemn este în totalitate biodegradabilă și nu va cauza niciun fel de poluare pentru mediu, deci vei putea sta cu conștiința împăcată.
Un alt avantaj important este faptul că dușumeaua din lemn este termoizolantă. Astfel, temperatura din camerele tale nu se va schimba deloc chiar și în zilele cu frig sau căldură extremă, pentru că dușumeaua va acționa ca un izolator termic. De asemenea, dușumeaua din lemn este și hipoalergenică – nu va avea niciun efect asupra persoanelor cu anumite alergii sau probleme respiratorii.
Poate mai important decât orice, nu va trebui să îți faci griji în privința rezistenței. Dușumeaua din lemn este extrem de longevivă. Durata de viață a unei dușumele din lemn masiv poate să atingă și 50 de ani, dacă a fost îngrijită cum trebuie.
Atunci când se discută despre dușumeaua din lemn, trebuie luate în considera, însă și dezavantajele pe care le aduce. În general, dușumeaua din lemn poate fi cumpărată la prețuri mai mari decât celelalte variante la care ai putea să apelezi. Față de o pardosea ceramică sau parchet laminat, este vorba de o investiție mult mai mare, pentru care ar trebui să fii pregătit din timp. Însă nu uita să iei în calcul un lucru: este vorba de un material cu o durată de viață care atinge și 50 de ani. Vorbim așadar de o investiție pe termen lung, care se poate amortiza, dacă îți faci toate calculele cum trebuie. Dacă ai posibilitatea financiară, dușumeaua din lemn rămâne cea mai bună variantă.
Un alt dezavantaj este faptul că este destul de ușor inflamabilă. În general lemnul este foarte ușor inflamabil iar dușumeaua nu va face excepție. Poți apela la tratamente ignifuge, dar cel mai indicat este să îți faci o asigurare pentru locuință pentru ca tu să poți sta liniștit.
2. Întreținerea dușumelei din lemn: de ce trebuie să ții cont
În primul rând, un prim sfat ar fi să alegi o termoizolare suplimentară, prin care se va adăuga un strat de polistiren de 3-5 cm pentru extraizolare. De asemenea, ar trebui să fie montat și un strat impermeabil pentru a proteja scândurile de umezeală.
Așadar, fie că este vorba despre dușumea din lemn de stejar Bianco Argento, Nero sau oricare alt tip, ține cont că este foarte sensibilă la umiditate. La fel ca orice obiect din lemn, ea se poate deteriora și putrezi dacă a fost expusă la umezeală. Așadar poate cel mai important lucru pe care îl poți face pentru îngrijirea ei este să eviți pe cât posibil umezeala și să aplici cât mai rapid tratamente și lacuri dacă intervine o problemă. De asemenea, ia în considerare că dușumeaua din lemn este foarte sensibilă la atacuri din partea insectelor și rozătoarelor. Încearcă să ai mereu la îndemână soluții anti-insecte pentru a le ține departe de dușumeaua ta.
Nu uita ca o dată la doi-trei ani să o recondiționezi și să o tratezi prin șlefuire și lăcuire astfel încât atât ca aspect cât și din punctul de vedere al calității, totul să fie impecabil.
sursă foto: unsplash.com
- Autor: Valprest Parchet
- Categorie: Fără categorie
- 0 comentarii
Lasă un răspuns