casa cu usa exterioara din lemn

Dintotdeauna, usile de exterior sunt cele care iti vor proteja interiorul caminului de mediul extern constituind, in acelasi timp, modul de acces in locuinta. 

Din punct de vedere stilistic, usa casei este unul din primele lucruri care se pot face remarcate in ansamblul arhitectonic al unei locuinte individuale. De aceea, aceste elemente nu doar ca trebuie sa fie solide si durabile, dar trebuie sa aiba si un aspect vizual cat mai placut si in armonie cu restul designului imobilului.

1. Cele mai bune usi pentru exteriorul casei – principalele tipuri de materiale folosite

In afara de asigurarea securitatii spatiului privat al unei locuinte, usile de intrare ofera si beneficii estetice din punct de vedere vizual, dar si unele avantaje din punctul de vedere al mentinerii unui ambient optim al locuintei prin pastrarea unei bariere termice impotriva temperaturilor din mediul exterior. 

Aceste aspecte trebuie luate in considerare impreuna atunci cand te gandesti la achizitia unei noi usi de exterior pentru a obtine un maximum de beneficii din imbinarea avantajelor oferite de fiecare factor. Desigur, exista avantaje, dar si unele dezavantaje care pot aparea, in functie de materialul constructiv al usilor de exterior. De aceea, este bine sa tii cont de caracteristicile concrete pe care fiecare tip de material constructiv le ofera unei usi:

  • Lemnul 

Lemnul este optiunea traditionala milenara pentru construirea usilor de exterior ale caselor. De fapt, este foarte simplu de observat motivul pentru care acest material natural si complet ecologic este alegerea principala atunci cand vine vorba de usi. Lemnul este un material estetic, care poate suporta o multitudine de prelucrari sub diverse forme. 

Poti alege dintr-o varietate extinsa de esente lemnoase, de la stejar, la nuc, mahon, artar, pin etc. De asemenea, varietatea finisajelor care se pot aplica usilor din lemn este practic nelimitata. De la coloritul care se poate asorta cu designul exterior al casei, pana la diverse lacuri, care pot augumenta frumusetea naturala a lemnului, sau decupaje ori chiar veritabile sculpturi, care pot fi prevazute cu insertii de sticla, designul usilor de exterior tine doar de gusturi si de armonia creata in mod vizual prin integrarea in restul ansamblului. 

Lemnul este un material care ofera un aspect primitor, este foarte flexibil la modelat si, in acelasi timp, este un excelent izolator termic. De asemenea, soliditatea si durabilitatea in timp a usilor din lemn sunt avantaje recunoscute in domeniu. Nu trebuie trecut cu vederea nici avantajul dat de posibilitatea ca lemnul sa poata fi prelucrat cu usurinta si taiat la dimensiunile si sub formele care sunt uneori deosebite fata de designul clasic al intrarilor intr-o locuinta. 
Trebuie retinut, totusi, ca usile exterioare din lemn solicita o intretinere mai atenta, revopsirea si refinisarea la anumite intervale de timp fiind cateva dintre operatiunile care pot asigura o durata de viata mai lunga acestui material.

AvantajeDezavantaje
– Lemnul este un material usor de prelucrat si durabil
– Usile din lemn sunt ecologice, izolate fonic si rezista la umiditate
– Usile din lemn pot fi folosite sub diverse scenarii (usi duble, usi simple, cu insertii de sticla etc.)
– Instalarea usilor din lemn este simpla 
– Usile de exterior din lemn au nevoie de o intretinere periodica
– Lemnul usilor de exterior trebuie bine izolat si tratat inainte de instalare, in caz contrar ar putea suferi de la umezeala
  • Metalul 

Usile din otel cu izolare termica sunt recunoscute prin durabilitate, eficienta energetica si, mai ales, prin securitate. Deoarece poate acomoda materiale izolatoare cu grade sporite de eficienta, o usa metalica din gama premium poate fi superioara din punctul de vedere al asigurarii unei bariere termice fata de exterior. 

Usile metalice nu solicita o atentie speciala si o intretinere periodica si pot fi, uneori, in functie de calitate, ceva mai ieftine decat cele din lemn masiv. Totusi, deoarece metalul este un material mai greu de prelucrat, varietatea designurilor este ceva mai limitata. 

De asemenea, usile din metal sunt supuse fenomenului de ruginire. Insertiile din material lemnos cu care pot fi decorate usile metalice nu au un aspect la fel de frumos si armonios ca usile din lemn. In ceea ce priveste prelucrarea, trebuie mentionat ca usile din metal nu pot fi la fel de lesne decupate in orice forme si marimi asa cum se poate lucra cu lemnul. 

AvantajeDezavantaje
– Sunt ceva mai ieftine decat usile din lemn masiv
– Rezistenta sporita la impact si chiar la substante chimice
– Ofera securitate suplimentara in cazul blindarii
– Usile din metal pot fi atacate de rugina
– Sunt mai putin aspectuoase decat modelele din lemn natur
– Usile din metal pot fi foarte grele
  • Fibra de sticla

Un material relativ nou in domeniul fabricarii de usi de exterior, fibra de sticla ofera siguranta si eficienta energetica, mai ales daca este folosita in combinatie cu o serie de componente termoizolante. Usile de exterior din fibra de sticla sunt durabile si solicita foarte putina intretinere. 

De asemenea, aceste tipuri de usi exterioare pot fi prevazute cu finisaje care imita lemnul. Spre deosebire de usile din lemn masiv, totusi, fibra de sticla este o optiune cu mult mai costisitoare.

AvantajeDezavantaje
– Usile din fibra de sticla sunt rezistente la indoire si deformari de-a lungul timpului
– Durabilitate si rezistenta completa la umiditate
– Pot fi captusite cu materiale termoizolante
– Sunt usoare si pot fi manevrate si instalate simplu
– Greutatea mica poate fi mai putin recomandabila pentru folosirea fibrei de sticla la usile principale de intrare

2. Cum alegi cele mai bune usi pentru exteriorul casei sau apartamentului?

Atunci cand ai de facut o alegere in privinta unei usi de exterior, trebuie sa tii cont de o serie de factori pe care produsul trebuie sa-i bifeze pentru a fi sigur ca ai achizitionat cea mai buna varianta posibila. Astfel, printre acesti factori se pot enumera: materialul constructiv, designul, gradul de siguranta oferit, gradul de izolare termica si scenariul de folosire.

  • Materialul constructiv

Usile din exterior pot fi confectionate din lemn, metal, fibra de sticla, tamplarie PVC etc. Toate aceste materiale pot suferi decupaje si insertii cu geam care pot aduce un plus estetic deloc neglijabil. 

Se disting, totusi, usile de exterior din lemn masiv sau lemn stratificat care ofera maximul din punct de vedere al designului si esteticii, desi aceste modele pot fi ceva mai scumpe si pot solicita un efort suplimentar la intretinere de-a lungul timpului.

Usile metalice sunt o alegere comuna, mai ales in ceea ce priveste apartamentele, dar si casele individuale pot beneficia de rezistenta si securitatea sporita pe care acest material o ofera. 

Usile din fibra de sticla pot imita atat lemnul, cat si metalul in design si se bucura de o rezistenta superioara la impact. 

  • Izolarea termica si acustica 

Gradul de eficienta termica si nivelul de izolare fonica ale usii de exterior depind de materialul din care este confectionata. Lemnul masiv este un izolator termic si fonic natural, dar, in privinta usilor de exterior din metal sau fibra de sticla, este necesara adaugarea unor materiale de umplutura care pot asigura niveluri foarte bune in acest sens.

  • Gradul de siguranta 

In mod evident, siguranta este pe primul loc in gama de criterii ce trebuie luate in considerare la alegerea unei usi de exterior. Astfel, lemnul este un material solid prin esenta sa, gradul sporit de siguranta poate fi obtinut cu ajutorul usilor metalice care sunt prevazute cu blindaje sau prin ranforsarea usilor exterioare din lemn masiv cu ancore din otel in toc. 

  • Durabilitatea 

O usa de exterior de calitate poate fi o investitie serioasa si, din acest punct de vedere, intervine necesitatea asigurarii unei lungi perioade de utilizare. Atunci cand alegi un model, va trebui sa te asiguri ca garantia oferita se masoara in ani si ca materialul din care este fabricata usa este, in mod natural, durabil. 

3. Modele de usi de exterior din lemn – principalele varietati stilistice

Frumusetea atemporala a lemnului, accentele rustice si ecourile din timpurile demult apuse pe care o usa de intrare din lemn le poate oferi sunt dincolo de orice comparatie. De la prezenta lor nelipsita la vechile case – azi veritabile monumente istorice – si pana la incorporarea acestora in arhitectura contemporana si moderna, usile de exterior din lemn sunt cunoscute prin versatilitate si diversitate.

Orice proprietar al unei case isi doreste ca usa exterioara principala sa fie unica, deoarece astfel se creeaza un factor suplimentar de atractivitate si o completare a esteticii arhitectonice a intregii case. Atunci cand ai dileme asupra alegerii celei mai bune usi de exterior pentru casa ta, trebuie sa stii ca nu vei putea da gres alegand un model din lemn masiv.

  • Stilul clasic al usilor de exterior din lemn sunt o alegere eleganta. Designul arhetipal, potrivit dimensiunilor intrarii principale se traduce in eleganta si rafinament de natura simpla, chiar sobra uneori. Usile de exterior clasice din lemn pot avea sau nu insertii din sticla, iar atunci cand acestea din urma complementeaza designul, suprafata lor va fi mereu discreta, serioasa, pozitionata astfel incat sa nu estompeze dominatia lemnului natur.
Modele de usi de exterior din lemn - principalele varietati stilistice 1 - valprestparchet.ro
Modele de usi de exterior din lemn - principalele varietati stilistice 2 - valprestparchet.ro
  • Stilul modern este o optiune demna de luat in considerare pentru casele a caror arhitectura se incadreaza in zona contemporana inspirata de miscarea modernismului recent. Modelele de usi de exterior din lemn din aceasta categorie de stil sunt captivante ca aspect, chiar daca sunt realizate dintr-o singura piesa sau sunt construite ca usi duble. Liniile ascutite si curate ale modelului ofera intregii case un aspect elegant, la zi, in timp ce lemnul continua sa induca sentimentul primitor, reconfortant al intrarii principale.
Modele de usi de exterior din lemn - principalele varietati stilistice 3 - valprestparchet.ro
  • Combinarea sticlei cu lemnul este una dintre cele mai populare metode de amalgamare a doua lumi atat de diferite. Trebuie tinut cont ca aceasta combinatie nu este una care sa fie usor de ales, deoarece exista o multime de variante si optiuni. Alegerea geamurilor potrivite pentru usa de exterior din lemn este un proces destul de greu, intrucat trebuie adresata si nevoia de intimitate care, pana la urma, este scopul principal pe care se straduieste sa-l atinga orice usa de exterior. Astfel, se poate opta pentru sticla prelucrata sub forme mate, care ofera ideea unor ferestre inghetate sau batute de stropi de ploaie. De asemenea, pentru un plus de rafinament, se pot instala si o serie de decoratiuni din fier forjat cu rol atat estetic, cat si de crestere a securitatii partilor vitrate ale usii. 
Modele de usi de exterior din lemn - principalele varietati stilistice 4 - valprestparchet.ro
Modele de usi de exterior din lemn - principalele varietati stilistice 5 - valprestparchet.ro
Modele de usi de exterior din lemn - principalele varietati stilistice 6 - valprestparchet.ro
Modele de usi de exterior din lemn - principalele varietati stilistice 7 - valprestparchet.ro

Asadar, daca esti in cautarea celei mai bune usi de exterior pentru casa sau apartamentul tau, tine cont de informatiile din acest articol si vei reusi sa optezi, fara dar si poate, pentru cel mai bun produs pentru nevoile tale, atat in plan stilistic, cat si functional. 

Sursa foto: Valprestparchet.ro, Pexels.com

4. Intrebari si raspunsuri despre cele mai bune usi de exterior pentru case

Care sunt cele mai bune materiale constructive pentru o usa de exterior?

Lemnul este un material de incredere si solid, oferind o varietate aproape nelimitata in termeni de estetica. Desigur, exista si modele din fibra de sticla sau metal, insa, acestea nu arata la fel de bine.

Ce tip de usi de exterior ofera cea mai buna izolare termica fata de exterior?

Fiind construite dintr-un material izolant natural si ecologic, usile exterioare din lemn pot oferi o bariera consistenta impotriva temperaturii exterioare scazute. Desigur, si usile din metal sau din fibra de sticla pot fi astfel construite incat sa ofere o izolare termica optima.

Este recomandabila decuparea cu decoratiuni din sticla a usii exterioare?

Usile exterioare ale unei case sunt o bariera solida impotriva intemperiilor, actionand si ca un element de izolatie termica. Desigur, un decupaj in usa si inserarea unui panou din sticla poate fi un adaos estetic demn de luat in seama, insa, trebuie tinut cont si de scaderea capacitatii de izolare a unei astfel de usi.

Cat poate rezista in timp o usa de exterior?

Usile de exterior pentru case sunt astfel construite incat sa poata rezista lungi perioade de timp. Exista cazuri in care usile din lemn masiv au avut durate de viata de zeci de ani. Desigur, si usile din metal sau cele din fibra de sticla pot oferi lungi perioade de durabilitate.

Cum pot sa cumpar o usa pentru o intrare mai larga a casei?

Modelele de usi de exterior, cel putin cele din lemn, se realizeaza la comanda, pe baza unor masuratori anterioare riguroase. Astfel, produsul final se va potrivi perfect la intrarea efectuata in proiectul arhitectural al casei.

Lasă un răspuns