Stilul industrial se deosebeste prin eleganta sa nefinisata si autentica, ce contine elemente caracteristice epocii industriale, cum ar fi lemnul, caramida, otelul sau fierul, utilizate in constructia fabricilor si a obiectelor folosite in aceste spatii. Inspirat de transformarea cladirilor industriale si arhitecturale in spatii locuibile, ca urmare a dezindustrializarii economice, ce a dus la inchiderea fabricilor, acest stil a evoluat inca de la inceputul secolului al XX-lea. De la revolutia industriala, pana in prezent, stilul industrial in designul interior a devenit o optiune veritabila, atunci cand vrei sa iti amenajezi locuinta intr-un stil iesit din comun, cu accente nefinisate si nuante neutre.
Daca acest stil de amenajare a locuintei ti-a atras atentia, continua sa citesti articolul si vei putea afla mai multe informatii interesante despre ce reprezinta si care sunt materialele esentiale pentru o amenajare reusita. In plus, iti vom oferi sfaturi si idei practice despre cum sa amenajezi un apartament sau o casa in acest stil autentic si captivant.
Cuprins
1. Stilul industrial – definitia acestui stil iesit din tipare
Stilul industrial reprezinta o exprimare originala si plina de personalitate, care pastreaza frumusetea si autenticitatea cladirilor, in forma lor bruta si nefinisata, fara a include elemente decorative si de detaliu. Acest stil are radacini puternice ce dateaza inca de la finalul anilor ’60, ca raspuns la nevoile societatii si inchiderii fabricilor si depozitelor atat din Statele Unite ale Americii, cat si din Europa. Astfel, aceste spatii au fost transformate in locuinte, in care s-au pastrat si s-au evidentiat caracteristicile distinctive ale acelor cladiri vechi, cu o estetica impresionanta si valoroasa din punct de vedere cultural si nu numai. Caracterizat de eleganta sa speciala si autentica, stilul industrial aduce o nota urbana, dar si industriala, cu accente vintage sau retro, in interiorul locuintelor.
Spre exemplu, sunt evidentiate elemente precum zidurile din caramida nefinisate, tevile, ferestrele mari si arcadele neacoperite cu perdele si alte structuri metalice sau din beton, care nu necesita placarea cu diferite materiale si finisaje. De asemenea, paleta cromatica specifica stilului industrial este dominata de culori neutre calde, precum maro sau crem, dar si de culori inchise, cum ar fi gri, negru, alb sau caramiziu, la care se adauga si nuantele metalice. Aceste culori si nuante completeaza atmosfera industriala si ofera un fundal perfect pentru elemente specifice ca mobilierul si decoratiunile in stil industrial, inspirate din acea perioada istorica si culturala.
Prin urmare, principala abordare a stilului industrial este expunerea materialelor si elementelor structurale care, in mod normal, ar fi ascunse sau acoperite cu diferite obiecte ornamentale, finisaje sau materiale. Zidurile si scarile din caramida sau beton, stalpii metalici si alte detalii industriale devin esentiale pentru a pastra o armonie estetica in spatiul amenajat in acest stil unic. Cu o astfel de alegere neconventionala pentru amenajarea apartamentului sau casei in stil industrial, vei obtine un aspect exceptional, incarcat de farmecul epocii de altadata.
2. Stil industrial – materiale necesare si sfaturi utile pentru a amenaja o locuinta cu personalitate
Amenajarea in stil industrial este caracterizata de o gama de materiale care adauga autenticitate si unicitate spatiului tau, indiferent daca este la casa sau la apartament. Descopera, mai departe, ce fel de materiale aduc texturi variate in designul locuintei si contribuie la crearea unei atmosfere urban-contemporane, pastrand, in acelasi timp, nota de autenticitate specifica stilului industrial:
- dupa cum ai putut remarca, dusumeaua din lemn este un element fundamental in amenajarea in stil industrial. Alegerea unui tip potrivit de lemn si finisaje poate face diferenta intre o atmosfera calda si autentica si una prea rigida. Pastrarea texturii naturale a lemnului contribuie la crearea unui spatiu interior special si primitor. De exemplu, elementele din lemn de stejar permit personalizarea designului, in functie de preferintele si necesitatile individuale, adaugand un plus de stil industrial vintage si fermecator;
- un alt tip de material potrivit pentru stilul industrial este parchetul din lemn dublu stratificat, fiind si o optiune sustenabila, avand in vedere ca are caracteristici izolatoare. In functie de modelul ales, poti beneficia si de confort termic ce se datoreaza sistemului de incalzire prin pardoseala. In plus, acest tip de parchet este compus din doua straturi de lemn intrepatrunse, oferind, de asemenea, o rezistenta crescuta la umiditate si fluctuatii de temperatura. Aspectul sau natural si autentic se integreaza de minune in designul interior industrial, ce vine cu o nota contemporana si durabilitate pe termen lung.
- in plus, usile interioare reprezinta un element distinctiv in amenajarea apartamentului sau casei in stil industrial. De exemplu, poti adauga usi din metal sau cu accente metalice, care pastreaza tematica acestui stil indraznet si inconfundabil. De asemenea, usile cu geamuri pot fi o varianta excelenta pentru a mentine deschiderea spatiului si pentru a permite luminii sa patrunda in interior, acestea fiind elemente definitorii pentru stilul industrial in design interior. Sfatul nostru este sa pastrezi un echilibru intre elementele alese, pentru a putea sa realizezi un proiect de amenajare a locuintei deosebit.
- mai mult decat atat, parchetul triplustratificat este recomandat pentru zonele frecvent utilizate, cum ar fi holul sau livingul. Cele trei straturi de lemn ofera rezistenta sporita la uzura si abraziune. Fiind o optiune durabila si usor de intretinut, acest tip de parchet se integreaza perfect in designul industrial, venind si cu un plus de rafinament si bun-gust.
- insa, daca preferi un material atemporal, mai ales pentru un stil industrial vintage, parchetul din lemn masiv poate fi o optiune potrivita pentru tine. Prin evidentierea texturii naturale a lemnului, acesta adauga un farmec elegant si deosebit.
Sfaturi si trucuri pentru a integra aceste materiale in amenajarea interioara a locuintei tale:
- poti opta pentru un joc de contraste prin folosirea dusumelei in spatiile de odihna si parchetul dublu stratificat sau triplustratificat in zonele mai tranzitate, deoarece se va crea un echilibru estetic si functional.
- un alt truc consta in adaugarea usilor interioare cu finisaje metalice sau cu geam, pentru a accentua anumite zone ale locuintei.
- daca vrei sa amenajezi o anumita incapere personala in stil industrial vintage, precum un birou sau un dormitor, parchetul din lemn masiv poate fi o varianta excelenta.
Dupa cum ai putut remarca si tu, amenajarea in stil industrial nu se rezuma doar la aspectul estetic, ci si la alegerea atenta a materialelor, pentru un proiect de design interior remarcabil si rezistent in timp.
3. Stil industrial in designul interior – idei de design interior pentru apartament si casa
Stim ca esti in cautarea unor idei interesante de amenajare a locuintei in stil industrial si, de aceea, venim in sprijinul tau cu diferite recomandari ce iti pot fi de folos:
- daca iti doresti sa amplifici atmosfera istorica de altadata, poti opta pentru amenajarea apartamentului sau casei in stil industrial vintage. Spre exemplu, este recomandat sa evidentiezi si sa pastrezi detaliile arhitecturale originale din spatiul tau. Ferestrele mari, arcadele, scarile din beton, stalpii sau balustradele din fier forjat reprezinta detalii care pot fi integrate armonios in locuinta ta, in functie de spatiul disponibil. O paleta cromatica cu nuante neutre, cum ar fi gri, negru, maro si alb, contribuie la mentinerea unui aspect autentic si nostalgic.
- de asemenea, alegerea pieselor de mobilier reprezinta un aspect esential pentru designul interior industrial. Poti adauga fotolii sau comode din lemn masiv cu manere metalice, scaune cu tapiterie din piele sau mese de cafea din lemn sau metal. Aceste piese vor adauga o nota distinctiva locuintei, venind si cu o poveste aparte.
In plus, daca planul tau este sa amenajezi apartamentul in stil industrial, poti adauga piese de mobilier modular si functional, pentru a maximiza spatiul disponibil. Rafturile deschise din lemn si metal, bibliotecile cu structuri industriale sau mesele pliabile pot fi integrate armonios in designul interior, fiind practice si cu bun-gust. Incearca sa nu aglomerezi spatiul cu diferite obiecte sau detalii, indiferent daca urmeaza sa decorezi un apartament sau o casa in stil industrial, deoarece va deveni nefunctional si isi va pierde din latura estetica.
- stiai ca modul in care este iluminat spatiul are un rol important in definirea atmosferei cu accente industriale? Poti alege corpuri de iluminat cu influente industriale, cum ar fi candelabrele din metal sau lampile suspendate cu finisaje autentice, iar locuinta ta va avea un farmec desavarsit.
- adaugarea unor decoratiuni in stil industrial completeaza aspectul original. Daca te-ai hotarat sa decorezi locuinta in acest stil, pot fi potrivite oglinzile mari cu rame ornamentale, ceasurile de perete antice, tablourile inramate, la care poti adauga poze de familie, vazele metalice cu flori si alte detalii decorative inspirate din universul industrial. Toate acestea si nu numai, vor aduce o nota personalizata si autentica in fiecare coltisor al casei tale.
- de asemenea, integrarea de texturi si materiale specifice este esentiala pentru pastrarea stilului industrial in designul interior. Nu uita sa decorezi cu covoare si perne cu nuante si modele specifice, cuverturi groase si rezistente pentru a adauga confort si unicitate spatiului.
- amenajarea in stil industrial se remarca si prin spatiile deschise, respectiv open space. In acest sens, poti separa zonele cu ajutorul unor pereti decorativi, in stil industrial, spre exemplu. Astfel, fiecare incapere va fi bine delimitata si va avea un rol al sau, in timp ce se va pastra un cadru deschis, inspirat din cladirile si fabricile industriale.
- nu in ultimul rand, bucataria este esentiala in orice locuinta, indiferent ca este un apartament sau o casa in stil industrial. De aceea, aceasta incapere des utilizata poate fi transformata intr-un spatiu autentic, prin alegerea unor electrocasnice cu finisaje metalice, plite sau cuptoare cu aspect industrial si multe altele.
Asadar, designul interior in stil industrial trebuie sa pastreze un echilibru estetic si functional, care sa aminteasca de aceasta epoca glorioasa. Prin imbinarea atenta a acestor elemente, amenajarea unei case sau a unui apartament in stil industrial devine o experienta in care istoria se intalneste cu prezentul, iar spatiul devine o expresie autentica a personalitatii tale. Fiecare piesa de mobilier, decoratiune, material si culoare, care sunt specifice stilului industrial, contribuie la crearea unui mediu care inspira autenticitatea si rafinamentul de altadata.
Sursa foto: Freepik.com
- Autor: Bratuianu Florin
- Categorie: Fără categorie
- 0 comentarii
Lasă un răspuns