Ce se pune sub parchet - care sunt materialele potrivite pentru o pardoseala durabila si confortabila

Atunci cand vine vorba de amenajarea locuintei, a unui spatiu rezidential sau comercial, pardoseala reprezinta un element central ce nu influenteaza doar aspectul estetic al incaperii, ci si confortul acesteia. Parchetul, fiind una dintre optiunile preferate in designul interior, aduce eleganta, caldura si confort in orice incapere. Cu toate acestea, o pardoseala durabila si confortabila nu se reduce doar la aspectul estetic al parchetului, ci si la ceea ce se afla sub acesta. Alegerea materialelor potrivite pentru suportul pardoselii este cruciala pentru asigurarea unei suprafete stabile, durabile si confortabile pe termen lung.

In acest articol, vei vedea ce material se pune sub parchet pentru a asigura o baza solida, durabila si confortabila, sau de ce se pune folie sub parchet. Vom discuta despre diferitele optiuni de materiale care pot fi instalate sub parchet, analizand avantajele si dezavantajele fiecareia, in functie de necesitatile individuale. De la placi de baza si role de izolatie termica si fonica la folii de protectie, vei descoperi ce optiuni sunt cele mai potrivite pentru a obtine o pardoseala durabila si confortabila in locuinta ta. 

1. Ce se pune sub parchet laminat – importanta izolatiei sub parchet in confortul si eficienta energetica

1. Ce se pune sub parchet laminat (tenesi albastri pe parchet)

Fotografie de Neven Krcmarek pe Unsplash.com 

Atunci cand te gandesti la amenajarea unei locuinte sau a unui spatiu comercial, alegerea pardoselii potrivite este esentiala pentru atingerea unui echilibru intre estetica, durabilitate si confort. Parchetul laminat este o optiune populara datorita aspectului sau atragator, durabilitatii si usurintei de intretinere. Cu toate acestea, putini iau in considerare importanta stratului de izolatie de sub parchetul laminat, care poate avea un impact semnificativ asupra confortului si eficientei energetice a spatiului in care se instaleaza. In randurile ce urmeaza, vom discuta in detaliu despre rolul si beneficiile unei izolatii adecvate sub parchetul laminat.

Ce este izolatia sub parchet si de ce este importanta?

Izolatia sub parchet este stratul de material plasat intre podeaua de beton sau structura de podea si parchetul laminat. Acest strat are multiple roluri esentiale:

  • Izolare termica – unul dintre cele mai importante aspecte ale izolatiei sub parchet este capacitatea sa de a oferi izolare termica. In timpul sezonului rece, izolatia ajuta la mentinerea caldurii in interiorul incaperii, reducand astfel costurile de incalzire si creand un mediu confortabil si placut. Pe de alta parte, in timpul verii, izolatia sub parchet ajuta la mentinerea racorii in incapere, contribuind la eficienta sistemelor de racire.

  • Reducerea zgomotului – izolatia sub parchet actioneaza si ca un strat de amortizare a zgomotului, reducand sunetele de impact si sunetele de transmisie in interiorul incaperii. Acest lucru este deosebit de important in apartamente sau cladiri cu mai multe etaje, unde nivelul de zgomot poate fi o problema.

  • Nivelare si stabilizare – un alt beneficiu al izolatiei sub parchet este capacitatea sa de a nivela suprafata podelei si de a asigura o baza stabila pentru parchetul laminat. Aceasta ajuta la prevenirea crapaturilor si a deformarilor in parchet, contribuind la durabilitatea si aspectul estetic al pardoselii.

1. ce se pune sub pachet - masa, canapea, parchet

Fotografie de Tile Merchant Ireland pe Unsplash.com 

Atunci cand alegi izolatia pe care sa o instalezi sub parchetul laminat, este important sa iei in considerare mai multi factori pentru a te asigura ca vei obtine rezultatele dorite. Iata cateva recomandari care te pot ajuta sa faci cea mai buna alegere:

  • Evalueaza nevoile specifice ale proiectului – ia in considerare climatul zonei, tipul de incapere si nivelul de trafic, pentru a determina care ar putea fi nevoile de izolatie termica si fonica.
  • Alege un material de calitate – opteaza pentru materiale de inalta calitate, care sa ofere o izolatie eficienta si sa asigure durabilitatea pardoselii pe termen lung.
  • Consulta un specialist – daca nu esti sigur care este cea mai buna optiune pentru proiectul tau, nu ezita sa ceri sfatul unui specialist in amenajarea interioara sau al unui instalator profesionist.
  • Nu neglija instalarea corecta – o instalare adecvata a izolatiei sub parchet este la fel de importanta ca si alegerea materialului potrivit. Asigura-te ca respecti instructiunile de instalare si ca folosesti materiale de fixare corespunzatoare.

Izolatia sub parchetul laminat este un element crucial in obtinerea unei pardoseli durabile, confortabile si eficiente din punct de vedere energetic. Alegerea materialului potrivit si respectarea principiilor de instalare corecta te vor ajuta sa beneficiezi la maximum de potentialul parchetului laminat, oferindu-ti in acelasi timp confort si economii semnificative pe termen lung. Cu o planificare riguroasa si atentie la detalii, vei putea crea un spatiu care sa imbine frumusetea estetica cu functionalitatea si eficienta energetica.

2. Ce izolatie se pune sub parchet – tipuri de substrat si materiale recomandate pentru parchetul laminat

2. Ce izolatie se pune sub parchet (parchet simetric culoare gri)

Fotografie de Mitchell Luo pe Unsplash.com 

Parchetul laminat este printre cele mai populare optiuni de pardoseli, in mare parte datorita aspectului sau elegant, durabilitatii si usurintei in intretinere. Totusi, pentru a te bucura de toate caracteristicile acestuia la potential maxim, este necesar sa se acorde o atentie sporita si substratului care se instaleaza sub parchet. In continuare, vei afla care sunt diferitele tipuri de izolatie utilizate sub parchetul laminat si importanta lor in crearea unei pardoseli de calitate.

1. Spuma poliuretanica

Spuma poliuretanica este unul dintre cele mai populare materiale utilizate ca substrat pentru parchetul laminat. Este un material usor si flexibil, care ofera o izolatie termica si fonica excelenta. Acest tip de izolatie este disponibil sub forma de role sau placi si poate fi instalat rapid si fara prea mult efort. Spuma poliuretanica se potriveste in special pentru pardoseli care au nevoie de nivelare, iar datorita proprietatilor sale izolante, contribuie la confortul termic si fonic al incaperii.

2. Placi de fibra de lemn

Placile de fibra de lemn sunt un alt tip de izolatie frecvent utilizat sub parchetul laminat. Acestea sunt realizate din fibre de lemn comprimate si ofera o izolatie excelenta impotriva zgomotului si caldurii. Placile de fibra de lemn au si capacitatea de a nivela suprafata podelei si de a asigura o baza stabila pentru parchetul laminat. Fiind un material ecologic, placile de fibra de lemn sunt o alegere ideala pentru cei care sunt preocupati de impactul asupra mediului inconjurator.

3. Placi de polistiren expandat (EPS)

Multe persoane se intreaba daca se pune polistiren sub parchet. Placile de polistiren expandat sunt cunoscute pentru izolatia termica excelenta pe care o ofera. Acest material este usor, durabil si rezistent la apa, ceea ce il face potrivit pentru utilizare sub parchetul laminat in zonele cu umiditate ridicata, precum baile si bucatariile. Placile de polistiren expandat sunt disponibile in diferite grosimi si densitati, astfel incat sa poti alege varianta potrivita, in functie de nevoile specifice ale proiectului tau.

4. Vata minerala

Vata minerala este un alt material utilizat pentru izolatia sub parchetul laminat. Aceasta este realizata din fibre minerale, cum ar fi sticla sau roca vulcanica, si ofera o izolatie excelenta impotriva zgomotului si caldurii. De asemenea, vata minerala este rezistenta la foc si la umiditate, ceea ce o face potrivita pentru utilizare in diverse medii. Cu toate acestea, este important sa fii atent la instalarea corecta a vatei minerale pentru a evita posibilele probleme legate de umiditate si condens.

Pe piata exista mai multe tipuri de parchet laminat, diferentele dintre acestea incluzand nu numai structura si aspectul, ci si materialele utilizate pentru instalarea sub pardoseala.

2. ce se pune sub parchet - camera, parchet

Fotografie de Max Rahubovskiy pe Pexels.com 

Parchetul dublustratificat consta din doua straturi de lemn: un strat superior (stratul de uzura) si un strat inferior (stratul suport). Substratul pentru parchet din lemn dublu stratificat trebuie sa ofere stabilitate si nivelare, iar acest lucru poate fi obtinut prin instalarea unui material din cele mai sus mentionate.

Parchetul triplustratificat are trei straturi de lemn: un strat superior de uzura, un strat intermediar pentru stabilizare si un strat inferior de suport. De obicei, acest parchet triplustratificat are nevoie de un substrat care ofera stabilitate suplimentara si nivelare, lucru care este oferit de toate cele patru tipuri de materiale descrise. 

2. ce se pune sub parchet - living, canapea, masuta

Fotografie de Max Rahubovskiy pe Pexels.com

Nu in ultimul rand, parchetul din lemn masiv consta dintr-un singur strat de lemn, taiat dintr-o bucata solida de lemn. Parchetul din lemn masiv este de obicei instalat direct pe un substrat de lemn sau pe un strat de adeziv special. In unele cazuri, acesta poate fi instalat si pe o substructura de lemn. 

Pentru parchetul din lemn masiv, substratul trebuie sa ofere o baza solida si nivelata pentru instalare. 

In cazul parchetului stratificat, substratul trebuie sa ofere, de asemenea, stabilitate, dar nivelarea este mai putin critica, deoarece straturile multiple ale parchetului contribuie la compensarea unor mici neuniformitati ale pardoselii.

Materialele pentru substrat trebuie sa ofere si izolatie termica si fonica adecvata, indiferent de tipul de parchet. Spuma poliuretanica si vata minerala sunt cunoscute pentru proprietatile lor izolante, fiind utilizate in mod frecvent in toate tipurile de pardoseli.

In cazul in care umiditatea este o problema, cum ar fi in bai sau bucatarii, de obicei se recurge la instalarea polistirenului sub parchet, deoarece acesta este o optiune potrivita datorita rezistentei la umiditate. Aceste placi de polistiren pot fi utilizate in mod similar pentru toate tipurile de parchet, in functie de necesitatile specifice ale proiectului.

Ce folie se pune sub parchet?

Deoarece multe persoane se intreaba daca se pune folie sub parchet, trebuie sa stii ca aceasta o alta varianta de izolare. Tipul de folie utilizat sub parchet poate varia in functie de nevoile specifice ale proiectului si de tipul de pardoseala. In general, exista doua tipuri principale de folii folosite sub parchet: folie din polietilena cu bariera impotriva vaporilor de apa si folie cu izolatie termica si fonica. Primul tip este conceput pentru a proteja parchetul impotriva umiditatii din podea si ajuta la prevenirea infiltrarii vaporilor de apa, protejand astfel parchetul impotriva deteriorarii cauzate de umiditate. Al doilea tip de folie este proiectat pentru a oferi o izolatie suplimentara impotriva frigului si a zgomotului si poate fi utilizat in spatiile unde se doreste o imbunatatire a confortului termic si fonic al incaperii.

Așadar, alegerea materialelor pentru substrat depinde de tipul de parchet si de cerintele specifice ale proiectului. Este important sa se ia in considerare factori precum nivelarea, stabilitatea, izolatia si rezistenta la umiditate, pentru a asigura o instalare corecta si durabila a pardoselii.

3. Sub parchet ce se pune – recomandari de instalare si pregatire a substratului pentru parchet

3. Sub parchet ce se pune (raza de soare pe parchet)

Fotografie de KWON JUNHO pe Unsplash.com 

Atunci cand vine vorba despre instalarea unei pardoseli noi, pregatirea substratului este un pas crucial pentru asigurarea durabilitatii si aspectului estetic al parchetului. Materialul de sub parchet are un impact semnificativ asupra stabilitatii, nivelului si performantei pardoselii. In continuare, vom prezenta cateva recomandari importante pentru pregatirea substratului si instalarea corecta a parchetului, pentru a asigura un rezultat final de calitate si durabil.

1. Pregatirea suprafetei

– Curata si pregateste suprafata inainte de instalare, asigurandu-te ca este curata, uscata si neteda.

– Indeparteaza reziduurile, murdaria si resturile de adeziv sau alte materiale care ar putea afecta aderenta substratului.

2. Masurare si taiere

– Masoara si taie materialul ales pentru instalarea sub parchet pentru a se potrivi corect cu dimensiunile incaperii. Foloseste un cutit cu lama ascutita sau unelte adecvate pentru a realiza taieturile necesare.

3. Instalare

– Incepe instalarea materialului de sub parchet de la un colt al incaperii si progreseaza treptat in directia opusa.

– Asigura-te ca materialul este asezat uniform pe intreaga suprafata si ca nu sunt spatii libere sau denivelari.

– In cazul foliilor sau a altor materiale subtiri, asigura-te ca se suprapun corect, pentru a preveni infiltrarea umiditatii.

4. Verificare si corectare

– Verifica in mod regulat nivelul si uniformitatea materialului pe parcursul instalarii.

– Corecteaza orice denivelari sau imperfectiuni in timpul procesului de instalare pentru a asigura o suprafata neteda si uniforma.

5. Testare si ajustare

– Dupa instalare, verifica si testeaza rezistenta si integritatea materialului de sub parchet.

– Corecteaza orice probleme sau defectiuni identificate pentru a asigura o pregatire adecvata a substratului pentru instalarea parchetului.

Este intotdeauna recomandat sa consulti instructiunile specifice ale producatorului pentru materialul de sub parchet pe care il utilizezi si sa respecti orice recomandari specifice de instalare si pregatire a substratului pentru a asigura un rezultat final de calitate. O pregatire adecvata a substratului este esentiala pentru a asigura durabilitatea si performanta optima a pardoselii/parchetului.

3. Sub parchet ce se pune (parchet cu textura)

Fotografie de Michael Dziedzic pe Unsplash.com 

In concluzie, alegerea materialului potrivit pentru asezarea sub parchet este esentiala pentru durabilitatea si performanta acestuia. Indiferent daca optezi pentru izolatie termica si fonica, un substrat adecvat sau o bariera impotriva umiditatii, este important sa investesti in materiale de calitate pentru a asigura rezistenta si stabilitatea pardoselii pe termen lung.

Lasă un răspuns