Dupa cum deja este cunoscut, dintre toate tipurile de pardoseli, parchetul este cel care atrage privirea in mod deosebit. Si aceasta dintr-un motiv intemeiat: pe langa aspectul vizual de invidiat, aduce si un sentiment virtual si, in egala masura, real de confort si caldura, in mod special daca este folosit in tandem cu un sistem de incalzire prin pardoseala.
Parchetul din lemn este o alegere recomandata atunci cand renovezi o casa sau un apartament de la zero sau te afli in procesul de finisare a unei constructii noi. Alegerea acestui material este utila tocmai pentru ca are un aspect care nu-si pierde din eleganta de-a lungul timpului. Este suficient sa-ti aduci aminte ca primele parchete din lemn au fost instalate in secolul al XVI-lea si de atunci au ramas un indicator al rafinamentului si durabilitatii spatiilor unde era montat. Acest aspect fara varsta face azi un minunat tandem cu amenajarile interioare moderne de la cele de bucatarie pana la camera de zi sau dormitoare.
Deoarece lemnul este un produs natural, acesta reactioneaza la atmosfera inconjuratoare si, de aceea, este foarte important, atunci cand alegi esenta dorita, sa te informezi asupra proprietatilor fizice ale fiecaruia. Unele esente lemnoase sunt mai predispuse la modificari structurale decat altele si, astfel, este necesar sa afli de la furnizor caracteristicile concrete ale parchetului cumparat, mai ales, asa cum vei afla si din acest articol, atunci cand ai de gand sa folosesti o solutie de incalzire prin pardoseala.
Cuprins
1. Parchetul pentru incalzirea prin pardoseala – solutiile potrivite pentru o incalzire eficienta si durabila
Conceptul de incalzire prin pardoseala, ca principiu de functionare, are o vechime de peste 2000 de ani, aceasta metoda fiind initial folosita la multe imobile ale unor proprietari instariti inca din perioada republicana al Romei Antice. Ca si in cazul altor inovatii ingineresti ale romanilor, care au rezistat testului timpului si dovedesc functionalitate excelenta la mii de ani distanta de momentul punerii lor in opera (unele sisteme de canalizare, drumuri, poduri si apeducte, etc.), faptul ca azi se foloseste un principiu inventat in antichitate, adaptat desigur, la tehnologia moderna, demonstreaza soliditatea si eficacitatea fara egal a acestei metode de incalzire a spatiilor interioare.
Unul din principalele avantaje ale incalzirii prin pardoseala este ca acest sistem radiaza caldura pe intreaga suprafata a planseului in mod egal si ofera astfel o consistenta pe care sistemele traditionale de tipul caloriferelor nu o pot atinge.
Nu ar trebui uitat nici avantajul esential al spatiului suplimentar pe care il ofera in casa prin eliminarea tevilor si a radiatoarelor clasice. De asemenea, destul de importanta este si economia de energie care se poate realiza fata de sistemele clasice (incalzire centralizata, pe gaz sau electrica) si care poate atinge un procent intre 15% si 40%.
Iar daca avantajele mentionate nu sunt suficiente ar mai trebui sa stii ca un astfel de sistem de incalzire reduce aproape total aparitia mucegaiului si a acarienilor pe intreaga suprafata a parchetului sub care se afla instalat.
2. Tipuri si modele de parchet potrivite la incalzirea prin pardoseala
Majoritatea oamenilor se gandesc la parchetul clasic ca fiind alcatuit exclusiv din lemn natur. Desigur, modelele din lemn masiv se incadreaza in aceasta definitie, insa exista si variantele moderne ale parchetului stratificat.
Avand in vedere avantajele incontestabile ale incalzirii prin pardoseala, ramane de vazut care este tipul de parchet cel mai potrivit pentru un astfel de sistem si care model s-ar potrivi mai bine, parchetul din lemn masiv sau variantele mai moderne si mai aspectuoase ale parchetului stratificat, care ofera o larga varietate de modele.
Parchetul din lemn masiv este alcatuit din cherestea fasonata, uniforma, din lemn de diverse esente. Datorita faptului ca este vorba, in definitiv, de lemn brut (chiar daca este prelucrat) acest tip de material tinde sa se deformeze si sa sufere la modificari frecvente ale nivelurilor de temperatura si umezeala. Tocmai din acest considerent, acest tip de parchet nu este tocmai potrivit pentru a acoperi un sistem de incalzire prin pardoseala.
Pe de alta parte, parchetul dublu stratificat si parchetul triplustratificat se vor potrivi excelent acestui scenariu de incalzire a caminului tocmai datorita structurii lor formate din mai multe straturi diferite care, la partea superioara, sunt prevazute cu un strat de furnir din lemn masiv ce masoara, de regula, minim 2,5 mm grosime.
Exista o tendinta a majoritatii persoanelor care aleg parchetul de orice tip pentru o grosime cat mai mare a acestuia in special in cazul modelelor de parchet stratificat cu incalzire prin pardoseala, dar si in cazul celui din lemn masiv. Astfel, se considera ca daca lemnul are o densitate mai mare se va putea aplica un numar mai mare de refinisari prin raschetare de-a lungul timpului.
Desi acest aspect este adevarat in majoritatea cazurilor, parchetul ce se monteaza in tandem cu o solutie de incalzire prin pardoseala nu ar trebui sa aiba grosimea maxima posibila deoarece trebuie sa te gandesti si la posibilitatea unui transfer termic cat mai eficient caz in care cele mai grose modele nu ajuta in mod eficient.
Conform specialistilor in domeniu, se pare ca o grosime a parchetului de circa 18-20 mm este optima pentru ca transferul de caldura de la sistemul de incalzire prin pardoseala sa se faca in mod eficient.
In mod uzual, parchetul stratificat este de doua tipuri: cu doua sau cu trei straturi. In ambele cazuri furnirul superior, de la suprafata este cel care este confectionat din lemn masiv de diverse esente pe cand urmatoarele straturi sunt confectionate din amestec de masa lemnoasa si, respectiv un placaj plan care este folosit, de regula, ca baza. Toate aceste straturi sunt legate intre ele cu adezivi de calitate si sunt supuse la presiuni si temperaturi ridicate pentru a se asigura astfel aderenta completa intre ele.
Desigur, exista si varianta parchetului laminat, un produs mult mai ieftin decat cel stratificat sau cel din lemn masiv complet. Totusi nu este indicata folosirea acestui tip de pardoseala impreuna cu un sistem de incalzire corespunzator, daca vrei sa te bucuri de o calitate si de o durabilitate superioare. Parchetul laminat este de regula doar o imitatie a lemnului fiind un produs artificial si nu are calitatile de transfer termic ale modelelor de parchet din lemn autentic.
Mai mult, parchetul stratificat poate fi reconditionat la anumite intervale de timp, atunci cand uzura suprafetei lemnoase a devenit prea avansata. Prin raschetare si tratare cu lacuri speciale i se poate reda aspectul initial cu o relativa usurinta, ceea ce nu este valabil si in cazul modelelor de parchet laminat.
3.Sfaturi pentru faza de montaj si utlizare a parchetului si incalzirii prin pardoseala
Montajul parchetului peste sistemul de incalzire prin pardoseala se poate face prin doua modalitati: fie se aplica adezivi la suprafata de contact intre aceste doua planuri, fie se lasa parchetul liber fara sa fie fixat de substrat. Totusi pentru cresterea eficientei transferului termic este recomandat sa se procedeze la fixarea cu adezivi deoarece cealalta metoda poate da nastere unor goluri de aer care pot actiona ca un veritabil izolant nelasand caldura sa treaca catre suprafata pardoselii.
In ceea ce priveste grosimea lemnului parchetului nu exista o regula impusa in aceasta privinta. Totusi, se poate alege o grosime nu mai mare de 1,8 mm – 2 mm. Cotele superioare pot avea un efect de bariera asupra caldurii si, implicit, asupra eficientei sistemului de incalzire, in general.
In privinta modelului concret de parchet, ar fi indicat ca placile din lemn sa nu fie prea late deoarece pot “juca” in timp. O proportie intre grosimea si latimea placilor intre 7 si 11 ar fi cea ideala pentru montaj, de exemplu, o placa de parchet de 18 mm si o latime de 180 mm avand o proportie de 10, incadrandu-se astfel in masurile ideale.
Temperatura maxima a instalatiei de incalzire prin pardosala ar trebui sa se situeze undeva in jurul valorii de 38°C. Parchetul din lemn nu trebuie supus unor diferente excesive de temperatura. De asemenea, la pornirea instalatiei nu trebuie setat de prima data maximul de putere. Temperatura poate fi marita gradual cu un pas de 2 sau 3 grade pe zi pana se atinge ambientul dorit.
Desi nu exista o procedura sau un manual de utilizare pentru intretinerea instalatiei de incalzire prin pardoseala, totusi parchetul din lemn folosit trebuie ingrijit astfel incat sa-si pastreze aspectul initial o lunga perioada de timp in aceste conditii. De aceea, lemnul parchetului ar trebui curatat regulat si tratat cu solutii speciale de hranire care sa pastreze fibrele lemnoase intr-o buna conditie de-a lungul timpului.
De asemenea, ar trebui ca umiditatea din camerele unde se afla montat parchetul cu incalzirea prin pardoseala sa aiba un nivel ceva mai ridicat . Acest lucru este valabil chiar si pentru cazurile in care instalatia mentionata lipseste, lemnul preferand o umiditate aflata intre 45 si 65 de procente. Pastrarea umiditatii in limite fixe previne expandarea si contractarea fibrei lemnoase care poate duce, in timp, la aparitia unor crapaturi inestetice.
Desi este tentanta, folosirea covoarelor sau carpetelor deasupra parchetului din lemn cu incalzire prin pardoseala nu este deloc recomandata deoarece multe modele pt avea proprietati izolante si nu vor lasa caldura sa treaca acumuland temperaturi mai ridicate in zonele peste care se afla. Acest lucru poate avea efecte negative asupra lemnului parchetului.
S-a mentionat deja ca parchetul stratificat cu incalzire prin pardoseala este cea mai indicata solutie pentru acest aranjament. Totusi, conteaza foarte mult si esenta lemnoasa a acestuia in considerarea durabilitatii in timp. Esentele din lemn care nu se umfla si nu se contracta in limite foarte mari sunt cele mai potrivite pentru acest mod de incalzire deoarece pot absorbi si reda in atmosfera o cantitate de umezeala mai mica. Aceste tipuri de parchet sunt cele din stejar sau nuc.
Tipurile de parchet din esente de fag sau artar sunt o optiune mai putin potrivita deoarece sunt predispuse la umflare si va trebui astfel sa lasi spatii mai mari la imbinari pentru a crea spatiu pentru acest fenomen mai ales in timpul in care instalatia de incalzire prin pardoseala functioneaza. Totusi, si aceste situatii se pot evita prin pastrarea unui climat interior optim in ceea ce priveste parametrii de umiditate.
In concluzie, parchetul folosit pentru instalatiile de incalzire prin pardoseala trebuie ales cu atentia necesara ca parametrii constructivi ai acestuia sa fie potriviti la un regim de temperatura variabila. Alegand o astfel de solutie te vei bucura de o atmosfera primitoare si calduroasa in intreaga ta casa in sezonul rece si vei realiza si economii deloc neglijabile la energia folosita pentru incalzire.
Sursa foto: Pinterest.com, Shutterstock.com
- Autor: Valprest Parchet
- Categorie: Fără categorie
- 0 comentarii
Lasă un răspuns