Inca de la inceputurile locuirii in locuinte individuale construite special pentru acest scop, oamenii au simtit nevoia de a acoperi suprafata spatiului util cu anumite materiale care sa indeplineasca un rol, in primul rand utilitar, de asigurare a confortului termic si tactil, dar si unul estetic de infrumusetare a interioarelor conform tendintelor de stil ale fiecarei epoci.
De la pamantul simplu, batatorit, care a constituit timp de milenii unicul material care avea titlul de „pardoseala” in cele mai simple locuinte, pana la placile din piatra, marmura sau granit ale palatelor, gusturile si tehnica acoperirii planseelor au atins perfectiunea absoluta prin adoptarea parchetului.
Arta decorarii pardoselilor nu este deloc un lucru nou in trendurile de stil decorativ interior ale omenirii. Cele mai vechi urme ale unor decoratii ale podelelor interioarelor dateaza din cele mai vechi perioade ale Egiptului Antic, modele de aranjament ale dalelor din piatra sau ceramica fiind descoperite in ruinele unor case particulare, palate sau temple. Mai tarziu, romanii au desavarsit arta mozaicurilor, adevarate opere de arta, cu care decorau planseele vilelor sau chiar ale termelor.
Lemnul incepe sa fie preferat ceva mai tarziu pentru acest scop, mai intai din punct de vedere utilitar, fiind un material ce putea izola oarecum contactul cu piatra rece a pardoselii. Desigur, primele pardoseli din lemn brut erau simple scanduri taiate uniform si asezate peste planseul din pamant batatorit sau din piatra al incaperilor.
Din acest moment, n-a mai durat mult pana cand parchetul, in adevarata sa acceptiune moderna, pe care o are si azi, a devenit unul dintre cele mai cautate si mai apreciate moduri de pardosire a interioarelor.
Cuprins
1. Modelele si culorile parchetului din livingurile moderne si de alta data – o veritabila investitie in cresterea valorii imobilului
Data exacta a aparitiei primului parchet, in adevaratul sens al cuvantului, nu este cunoscuta, dar se pare ca primele modele ale unei astfel de modalitati de pardosire au aparut undeva prin secolul al XVI-lea. Desigur, acestea au aparut in casele sau palatele aristocratiei sau ale negustorilor foarte bogati, care isi puteau permite prelucrarea lemnului si montajul. Micile bucati sau placi din lemn taiate in diverse dimensiuni erau aranjate in diverse modele geometrice si fixate peste un planseu, executat anterior, din marmura sau granit. La acea vreme, sapele autonivelante sau betonul nu existau pentru a usura o astfel de munca.
Deoarece solicita un volum de munca important, iar rezultatele erau, din punct de vedere estetic, superioare oricaror alte modele de decorare, parchetul a devenit, in scurt timp, un indicator al bogatiei casei celui care o detinea. Secole la rand, parchetul a decorat pardoselile palatelor si a salilor de bal ale marilor case nobiliare si regale ale lumii.
Modelul consacrat de dispunere al placilor din lemn sub forma parchetului, cel cu patrate dispuse in diagonala, de la care au evoluat si celelalte moduri de aranjament ulterioare, a fost inaugurat in salile Palatului Versailles pe la sfarsitul secolului al XVII-lea si a inlocuit marmura initiala. Cel mai probabil, de atunci a ramas si denumirea, de origine certa franceza, a acestui material si element decorativ.
Revolutiile industriale ulterioare si productia de masa din secolul al XX-lea au facut ca parchetul sa devina mai usor si mai ieftin de produs, devenind astfel accesibil unei mari paturi a populatiei. Anii 1960-1970 constituie perioada aparitiei parchetului statificat, care trece la un nou nivel superior de productie intreaga industrie din domeniu.
Traditional, parchetul se monta bucata cu bucata, in functie de modelul stilistic ales. Cele mai moderne tipuri de parchet vin azi in placi de dimensiuni ceva mai mari, in care sipcile din lemn sunt lipite de un material adeziv. Aceste placi sunt montate prin lipire, batere in cuie sau capse pe un pat alcatuit dintr-un material ce asigura o baza a pardoselii.
Noile modele de pardosire stratificata folosesc material lemnos natur, ceea ce le face aproape identice la aspect cu parchetul din lemn masiv clasic, care ramane, totusi, un element decorativ apreciat chiar si in cele mai moderne locuinte.
Nu toata lumea, insa, gusta modelele alcatuite din sipci de mici dimensiuni din lemn care confera un aspect tridimensional, de adancime. De aceea, la alegerea tipului de parchet pentru casa ta, trebuie sa te gandesti daca in viitor vei vinde proprietatea sau daca o vei folosi pentru inchiriere, deoarece stilul ales pentru aceasta componenta de baza a amenajarii interioare da tonul intregului living, sufragerii sau dormitor unde este instalat.
Podelele cu acest model de pardosire sunt potrivite pentru realizarea unui stil clasic al caselor. Totusi aranjametele moderne din parchet dublu stratificat sau parchet triplustratificat din diverse esente lemnoase, cu colorit si modele geometrice diverse, se pot incadra cu usurinta in stilul modern, ergonomic al caselor viitorului.
Trebuie mentionat faptul ca placile de parchet sunt mult mai usor de montat azi decat, de exemplu, dusumeaua din lemn masiv, deoarece ultimele tehnologii de productie se concentreaza pe folosirea unor adezivi de inalta eficienta in locul modelului clasic de fixare, cu ajutorul cuielor. Timpul de prindere de circa 60 de minute sau mai mult al adezivilor moderni permite timp suficient pentru aranjarea parchetului exact in modul pe care il doresti.
Mai mult, placile de parchet modern sunt destul de subtiri si usor de strunjit sau taiat dupa nevoie, cu ajutorul unui simplu fierastrau circular sau manual. De asemenea, lemnul este deja tratat si protejat cu lac, nemaifiind necesare astfel de operatiuni dupa montaj.
Singurul lucru de care trebuie sa tii seama la instalarea parchetului este ca planseul sa fie perfect plan si nivelat. Eventualele denivelari ale planseului vor fi vizibile si in suprafata parchetului, care se va curba corespunzator. Un alt aspect de notat este atentia speciala pe care trebuie sa o acorzi modelului, pentru ca aranjamentul geometric sa formeze, la finalul montajului, un tot unitar placut din punct de vedere estetic pe intreaga suprafata a livingului sau sufrageriei.
2. Idei de parchet pentru living: principalele tipuri de parchet pentru sufragerie si avantajele acestora
Cele mai intalnite tipuri de parchet pentru living sau sufragerie sunt din categoria celor confectionate din lemn masiv si a modelelor moderne, stratificate.
Parchetul din lemn masiv, asa cum sugereaza si denumirea, este confectionat din lemn natur pe intreaga sa grosime. Stejarul, artarul sau nucul sunt doar cateva dintre esentele lemnoase din care se poate confectiona o astfel de acoperire de pardoseala.
Unul dintre principalele avantaje ale parchetului din lemn masiv este legat de faptul ca acesta poate fi raschetat de mai multe ori pe parcursul intregii sale durate de viata.
Parchetul stratificat este alcatuit din doua sau trei straturi. Stratul superior este cel care da si nuanta suprafetei si este confectionat din lemn, la fel ca in cazul celui masiv. Straturile inferioare sunt alcatuite din esente mai moi de lemn, iar cel inferior, care face legatura si priza cu suprafata planseului este, de fapt, un placaj mai dur.
Datorita faptului ca stratul superior al parchetului stratificat este din lemn masiv, acesta poate fi supus metodelor de raschetare de-a lungul timpului, insa numarul acestor operatiuni va fi limitat la una sau cel mult doua pe intreaga durata de viata. Astfel, raschetarea implica inlaturarea unui strat superficial din masa lemnoasa, iar acest model modern de parchet nu dispune decat de o rezerva mica de astfel de material pana la atingerea stratului urmator.
Parchetul din lemn masiv este, de regula, oferit in scanduri de lungimi diferite, taiate si fasonate astfel incat sa prezinte parti de imbinare intre ele. Acest mod de fabricatie permite imbinarea aproape perfecta a scandurilor pe intreaga lungime, fara a lasa goluri inestetice.
Modul de prindere al acestui model de parchet este cu ajutorul cuielor, o metoda care necesita un grad de specializare si iscusinta al montatorului, deoarece de prinderea corecta si trainica a scandurilor de planseu depind stabilitatea si durabilitatea in timp a suprafetei.
Spre deosebire de acesta, parchetul stratificat este mult mai rigid si are un comportament solid sub sarcina, fapt datorat celor doua sau trei straturi care asigura o stabilitate excelenta.
Parchetul din lemn masiv poate fi cumparat atat in forma finisata, tratata cu lac, cat si sub forma bruta, natur, pe cand modelele stratificate sunt deja finisate si tratate in prealabil.
Avantajele esentiale ale parchetului in general, fie ca este din lemn masiv sau stratificat, fata de dusumeaua din lemn natur traditionala, constau in aspectul deosebit creat de jocul cu modelele geometrice, combinate cu nuantele esentelor diverse din lemn, dar si in modalitatile simple si relativ usoare de montaj.
3. Living cu parchet – moduri recomandate pentru intretinere si pastrarea aspectului timp indelungat
De-a lungul timpului, parchetul din living sau din alte camere ale locuintei poate fi reimprospatat astfel incat sa arate ca nou, fara o prea mare cheltuiala. Acesta este unul dintre marile avantaje ale acestui mod de pardoseala, deoarece odata montat, acesta este rezistent in timp, putand sa reziste chiar si zeci de ani.
Procesul de reimprospatare a aspectului unui parchet consta, practic, in inlaturarea unui strat superficial de materie lemnoasa, folosind un aparat special de raschetat. Avantajul acestei metode este ca va inlatura toate micile zgarieturi, pete sau imperfectiuni create de-a lungul anilor, datorita traficului si activitatii din zona locuita.
Imediat dupa raschetare, suprafata parchetului este proaspata, cu un aspect de nou si poate fi tratata din nou cu un strat protector de lac special. Poti chiar modifica nuanta initiala prin aplicarea unor lacuri colorante adecvate.
Atunci cand ai instalat parchet in living, este recomandat sa nu acoperi suprafata cu covoare de dimensiuni mari sau carpete. Lemnul are nevoie sa respire si sa se adapteze la microclimatul intern. Daca totusi doresti decorarea suplimentara cu materiale de natura textila, alege modele reduse ca dimensiuni, pentru a nu acoperi total intreaga suprafata lemnoasa.
Pentru a asigura o durabilitate sporita in timp si mentinerea aspectului initial, se recomanda sa apelezi la solutii profesionale de intretinere si curatare. Dupa aspirare, foloseste o laveta moale din microfibra, atasata la un mop, cu care se poate sterge ori de cate ori este nevoie. Este recomandat sa intreprinzi acest demers de cel putin o data pe saptamana.
De asemenea, evita, pe cat posibil, mutarea obiectelor de mobilier grele prin impingere si glisare pe suprafata parchetului, deoarece exista riscul de a produce zgarieturi adanci, care nu vor putea fi remediate la o raschetare viitoare. Cel mai indicat mod de mutare a mobilierului este prin ridicarea sa de la sol sau fixarea unor role cauciucate ori siliconate care sa atenueze impactul asupra suprafetei lemnoase.
Montarea parchetului din lemn masiv sau stratificat este o investitie durabila in confortul casei tale. In functie de modelul, nuanta si esenta lemnoasa alese, acesta poate conferi un aspect de exclusivitate, bun gust si rafinament oricarui tip de încapere, dar cu precadere livingului.
Sursa foto: Unsplash.com.
- Autor: Valprest Parchet
- Categorie: Fără categorie
- 0 comentarii
Lasă un răspuns