Instalarea parchetului in casa este una din cele mai bune investitii pe termen scurt pe care le poti face atat din punctul de vedere al aspectului elegant, clasic si primitor, cat si in ceea ce priveste durabilitatea foarte lunga in timp.
Te poti bucura zeci de ani de aspectul pardoselii tale mai ales daca este vorba de parchetul din lemn masiv, dar noile tehnologii de fabricatie fac ca si modernele modele de parchet stratificat sa se bucure de aceleasi calitati durabile si de un aspect ultra-modern in acelasi timp.
Totusi, pentru a pastra mult timp aspectul initial al parchetului si a-l proteja in acelasi timp, este necesar ca acesta sa fie curatat la intervale regulate de timp. In acest articol vei afla cateva idei si recomandari pentru curatarea parchetului de acasa.
Cuprins
1. Curatarea parchetului din lemn vechi, masiv si a parchetului laminat
Daca ai norocul sa detii o casa cu un parchet vechi, din lemn masiv, nu ar trebui sa te grabesti sa inlocuiesti aceasta pardoseala cu una de alt tip, cum ar fi, de exemplu parchetul laminat. Parchetul vechi se poate reconditiona, daca starea sa o permite, prin metode de raschetare mecanizata si tratare cu substante si lacuri protectoare care ii pot conferi un aspect excelent, elegant si de invidiat.
In orice caz, daca te decizi sa schimbi pardoseala din incaperi, o alegere inteleapta ar fi sa te orientezi tot catre un model din lemn masiv sau catre o varianta de parchet dublu stratificat, ori chiar un parchet triplustratificat, fiecare varianta fiind fabricata din esente lemnoase naturale, cu diverse nuante si culori.
Secretul mentinerii parchetului in stare excelenta dupa montaj este intretinerea regulata a acestuia multumita careia pardoseala isi va pastra aspectul de nou si curat. Iata ce trebuie sa faci:
- Intretinerea generala
Prima si cea mai usora metoda de a intretine parchetul din lemn este curatarea simpla, la intervale de timp cat mai mici. Astfel, procedura poate incepe cu o aspirare atenta a suprafetei, pe cat posibil cu peria de la aspirator extinsa pentru a nu crea zgarieturi fine in suprafata de protectie a lemnului.
Dupa indepartarea prafului grosier se poate trece la stergerea usoara cu un mop sau o carpa din microfibra care poate fi umezita usor in apa. Aceasta operatiune va sterge restul de praf fin si urmele superficiale.
Trebuie sa ai grija sa nu folosesti prea multa apa in acest proces si, de aceea, ar trebui sa storci cat mai bine carpa sau materialul textil al mopului inainte de operatiune.
- Intretinerea speciala
Daca esti constiincios in aplicarea intretinerii generale destul de des, nu vei avea nevoie de acest pas decat odata la cateva luni sau chiar anual.
Intretinerea speciala presupune aceeasi procedura ca cea generala insa, dupa aspirare, in locul apei cu care vei sterge suprafata parchetului vei folosi o solutie speciala de curatare pe care o vei dilua cu apa.
Aceste substante au rolul de a curata si de a crea o protectie suplimentara pentru lemn si trebuie sa te asiguri ca urmezi intocmai instructiunile de pe ambalaj.
2. Curatarea parchetului cu otet – o solutie naturala si usor de preparat chiar acasa
Daca nu vrei sa apelezi la solutiile comerciale de curatare, mai ales daca ai un parchet stratificat cu protectie laminata, vei putea prepara singur o solutie pe baza de otet si detergenti simpli cu care poti asigura o curatenie excelenta.
Va trebui sa prepari o solutie din apa si otet in proportie de 3:1 la care poti adauga un detergent clasic de curatare, cum este cazul celui de vase sau al celui generic de curatat pardoseli. De asemenea, poti adauga si putin spirt medicinal care va asigura o evaporare mai rapida a urmelor dupa stergere.
Nu se recomanda folosirea abundenta a acestei solutii direct pe parchet. Ideal ar fi sa stropesti usor mopul sau sa umezesti carpa de curatare cu acest amestec si sa cureti apoi suprafetele repetand umezirea ori de cate ori e nevoie.
Otetul din solutie are rol degresant astfel ca si cele mai indaratnice pete de pe parchet vor fi usor indepartate si vei putea reda, in scurt timp, prospetimea si aspectul initial pardoselii tale.
In concluzie, cu putin efort regulat, o buna intretinere a parchetului poate duce la pastrarea aspectului initial al acestuia un timp foarte indelungat fara a fi nevoie sa recurgi la operatiuni radicale asa cum este cazul raschetarii.
Sursa foto: Pixabay.com
- Autor: Valprest Parchet
- Categorie: Fără categorie
- 0 comentarii
Lasă un răspuns